Zbog čega je dobro da se deca igraju sama

Roditelji često osećaju grižu savesti zbog toga što svoje mališane ostavljaju same, posebno ukoliko imaju samo jedno dete. Ipak, to i nije toliko loše, a evo i zbog čega…

Deca uče kako da upravljaju vremenom
Kada odrastete i radite bilo šta sami, morate da znate kako da upravljate svojim vremenom, bez nekoga ko lebdi nad vama i podseća vas šta dalje da radite. Samostalno igranje može pomoći detetu da radi u vremenskom okviru u kome će postići šta god poželi – izgraditi dvorac, pročitati knjigu ili bilo šta drugo…

Uče kako da se sama zabave
Ukoliko je dete samo, ono može da koristi svoju maštu na različite načine, više nego kada se igra sa drugima. Jednostavno rečeno, vaše dete nema izbora nego da bude kreativno ako želi da se zabavi.

Shvataju da u životu nije uvek žurka
U životu nećete imati uvek nekoga sa kim možete da se družite, razgovarate, šetate… Biće perioda – bilo da je to samo nekoliko sati ili dana – kada ćete biti isključivo sami. Tada će vam postati jasno da u životu nije uvek žurka, a to je vrlo važno da naučimo dok smo još mali.

Znaju da uživaju u svom društvu
Zar nije divno kada dobijete makar i pet sekundi za sebe da radite nešto što apsolutno volite? Deca bi trebalo da nauče kako da uživaju u svom društvu – biti sam ne znači biti i usamljen.

Uče kako da sami reše probleme
Kada je detetu data prilika da bude samostalno i nezavisno, ono uči kako da reši probleme bez ičije pomoći. Bez obzira šta je u pitanju, danas je to igrica, sutra neki veći problem, a svakako je vrlo bitno da sami umemo da se snađemo u bilo kojoj situaciji.

Uče šta znači dati nekome prostora i zbog čega je to važno
Kada detetu kažete da vam je potrebno malo prostora da završite neku obavezu ili da samo na kratko budete sami, vi ga učite da…
…poštuje to što je mami/tati potrebno malo vremena da bude sama (kao i da je ljudima nekad potrebno prostora da se odmore od svega).
…da je ponekad posao na prvom mestu i da su obaveze koje imate da završite prioritet.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije