08.02.2017 Dete pocetna

Šta detetu dati za piće?

Ukoliko još uvek dojite ne treba da se brinete: majčino mleko sadrži sve ono što je detetu potrebno između obroka a njegov sastav se menja vremenom i tokom samog podoja.

Evo šta bi trebalo da imate u vidu o ostalim napicima koje možete dati detetu:

Veštačko mleko: obratite pažnju na vrstu koju koristite. Mleko mora da odgovara uzrastu kako bi zadovoljilo hranljive potrebe deteta koje se razvija. Upotreba kravljeg mleka se ne preporučuje pre prvog rođendana jer ne sadrži odgovarajuće hranljive karakteristike. Ukoliko u porodici postoji istorijat alergije vaš pedijatar će vam preporučiti hipoalergeno mleko za bebe.

Voda: Tokom obroka voda je idealan izbor. Nemojte koristiti onu sa slavine, već izaberite neku prirodnu flaširanu oligomineralnu vodu.

Čajevi: Kako bi utolili žeđ (naročito ako se dete hrani veštačkim mlekom ili su velike vrućine), bolove u trbuhu i uznemirenost bebi možete ponuditi čajeve za odojčad. Postoje mnogi čajevi sa blagotvornim dejstvom. Čaj od nane blagotvorno deluje na stomak, pomaže bebi da se oslobodi gasova, ublažava nadimanje i grčeve. Za smirivanje grčeva dobra je i kamilica, čaj od šipka je bogat vitaminom C, a čaj od peršuna osim vitamina C sadrži i provitamin A. Čaj od kima poboljšava rad creva. Dečije čajeve možete naći u apoteci ili prodavnicama sa asortimanom hrane za bebe.

Sokići: Odlučite se uvek za sok prilagođen odgovarajućem uzrastu, obavezno za dečije sokiće napravljene bez konzervansa i  od svežeg voća. Oni su lako svarljivi i obogaćeni vitaminom C. Nemojte nikada davati detetu flašicu soka za uspavljivanje jer voćni šećer ima negativno dejstvo na buduće zubiće.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije