Nisu sve fotografije dece prikladne za društvene mreže

Verovatno ima roditelja koji na društvenim mrežama nisu objavili nijednu fotografiju svoje dece, ali oni su u manjini. Mame i tate koje vole tu vrstu “aktivnosti” moraju otvoriti “četvore oči” i imati u vidu da na taj način decu izlažu potencijalno opasnim situacijama (razni vidovi maltretiranja, krađa identiteta, slika deteta može biti objavljena na sumnjivim sajtovima širom sveta, može se iskoristiti u reklamne svrhe…).
Zapamtite: 1. Ono što postavite onlajn – to ostaje onlajn. 2. Sve što objavite može biti izvučeno iz konteksta.

Ovo su tipovi fotografija za koje morate dvaput da razmislite pre nego što ih stavite na mrežu.

1. Fotografije tuđe dece
Pre nego što napravite fotografiju dece koju želite da stavite na društvene mreže zatražite dozvolu roditelja. Možda neka mama ne želi da se fotografija na kojoj je i njena ćerka postuje na Fejsbuk ili Instagram. Osnovne škole u Americi, na primer, moraju da dobiju suglasnost za sve fotografije koje će objaviti onlajn.

2. Fotografije iz kupatila
To uključuje fotografije iz kade, polunagu ili nagu decu. Razmislite o tome kako potpunom strancu namećete da vidi vašu bebu golu, bez obzira na to da li je pokrivena penom ili ne. Šta mislite, da li će vaša beba želeti da njeni vršnjaci vide neke od tih slika kada bude bila osmi razred. A razmotrite i to koliko će dugo te slike ostati dostupne i gde sve mogu dospeti.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije