Zabava u prirodi: Igre koje će odvojiti decu od računara

Živimo u doba kada deca biraju da svoje slobodno vreme provode kraj televizora, kompjutera ili mobilnih telefona, umesto na svežem vazduhu uz loptu i lastiš. Istraživanja dokazuju da deca čak 55 sati nedeljno troše „u društvu“ tehnologije.Vreme provedeno van kuće može unaprediti dečju maštu i pružiti im šansu da nauče da poštuju prirodu. Takođe, za zdravo i normalno fukncionisanje svakog živog bića, vrlo je važno biti fizički aktivan, što se može postići redovnim posetama parkovima, livadama, igralištima… Međutim, pravi izazov je zapravo naterati decu da se odvoje od monitora i uživaju u onome što svet može da ponudi van malih ekrana.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Evo kako na jednostavan način možete naterati decu da vreme provedu napolju:

Kampovanje u dvorištu
Ako ne žele da idu u šumu, šumu dovedite do njih. Predložite mališanima piknik u dvorištu, koji će biti zabava za celu porodicu. Namestite šator, zapalite vatru, napravite roštilj i puno ukusne limunade. Ne postoji šansa da će ostati u kući da se dosađuju na telefonima…

Potraga za blagom
Organizujte potragu za izgubljenim blagom! Napunite kutiju slatkišima ili novim igračkama koje će obradovati vaše dete i zakopajte je negde u dvorištu. Zatim napravite mapu koja će mališane odvesti do skrivenih poklona. Na ovaj način ne samo da će vaša deca provesti vreme napolju, već će i koristiti svoje pametne glavice kako bi dešifrovali mapu! Ove veštine služiće im i u budućim izazovima…

Izvedite ih u šetnju
Napravite, zajedno sa decom putanju i finalnu destinaciju zbog koje krećete u šetnju. Provedite ovo vreme sa decom istraživajući i zabavljajući se! Ponesite omiljene grickalice, fotoaparat, lupu i ostale sitnice koje smatrate neophodnim za ovu avanturu. Za dečicom možete skupljati biljke za herbarijum ili napraviti knjigu pustolovina.

Dopustite im da se isprljaju
Blato nikome nije štetilo. Obucite dečici staru odeću, pripremite plastične lopatice, kofice i grabulje i dozvolite im da iskažu svoju kreativnost. Veliki broj istraživanja dokazao je da igranje u blatu izlaže decu bakterijama i virusima koji pomažu njihovom imunitetu da ojača.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije