Ne forsirajte bebine prve korake

Bebin prvi samostalni korak definitivno spada u datume koji se pamte čitav život. Svaka će se mama rado pohvaliti da je njeno dete vrlo napredno jer je prohodalo pre prvog rođendana, dok će mame čije deca još uvek nisu sigurna na nogama reći “ma, nije važno kad će to biti, jednog dana će sigurno prohodati”. U tome i jeste poenta. Malo strpljenja, i doći će dan kada će dete samostalno krenuti u istraživanje sveta. No, hoćete li mu i vi u tome pomoći druga je stvar.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Mnogi roditelji, u želji da njihovo dete što pre prohoda, intenzivno sudeluju u njegovim prvim koracima. Svaka mala pomoć je dobrodošla, s tim što deca, pametna kakva jesu, vrlo dobro znaju iskoristiti takve situacije. Govorimo, naravno, o držanju ručice kada dete počne vodati mamu okolo-naokolo. Ukoliko je njegov korak još uvek vrlo nesiguran to će više ličiti na povlačenje levo-desno, čas prema jednoj, čas prema drugoj igrački.

Već za dan-dva dete će polako prestajati da puzi kako bi došlo do onoga što ga zanima, jer će mu biti mnogo zabavnije da do igračke stigne zajedno sa svojom mamom. Bebi će to biti igra, a roditeljima, pogotovo onima koji su viši rastom, sve naporniji trening. Naravno, nema toga što nećemo uraditi za svoje dete, pa će takvo “lomljenje” leđa i besciljno tumaranje od dačke A do tačke B, biti nešto što roditelju kao neće teško pasti, ali će time praviti “medveđu uslugu” i sebi i bebi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije