Kada odvesti dete kod lekara: simptomi koje ne smete ignorisati

Kad god su zabrinuti oko nečega, roditelji bi trebalo da se obrate lekaru. Kako biste bili sigurni koji simptomi zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, pedijatri su napravili spisak najozbiljnijih.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Bol u stomaku
Ako vaše dete oseća bol sa donje desne strane stomaka, recite mu da skoči. Ukoliko mu je to teško, može biti da je u pitanju slepo crevo. Iako se slepo crevo nalazi upravo na toj strani tela, ne mora da znači da će dete tačno tu da oseća bol; nekada se dešava da bol krene od pupka, šireći se na desno.

Glavobolja praćena povraćanjem
Glavobolja koja se javlja u ranim jutarnjim časovima, koja može da probudi dete iz sna ili je praćena povraćanjem obično predstavlja nagoveštaj migrene koja, inače, kod dece nije opasna. Istovremeno, to mogu biti i simptomi nečeg ozbiljnijeg, pa potražite lekarsko mišljenje.

Poremećeno mokrenje
Suva usta, smanjeno mokrenje, ravna fontanela (kod odojčadi), suva koža ili koža koja ostaje zgužvana kada je uštinete, prekomerno povraćanje ili proliv; ovi znaci su povezani sa dehidracijom i potrebno je brzo lečenje, jer dehidriranost može dovesti do šoka organizma.

Modra usta
Plavetnilo ili promene boje oko usta, otežano disanje, zadihanost ili “škripanje” u plućima dok dete diše… Sve to može da ukazuje na gušenje, alergijsku reakciju ili astmu (koja se može javiti kod sasvim male dece), upalu pluća.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije