Šta preduzeti kad vaš tinejdžer „zaobilazi istinu“?

Otkriti da li je vaš tinejdžer iskren s vama može biti komplikovanije nego što mislite. Istraživanja su pokazala da većina roditelja ne može razlučiti da li im njihovo dete laže ili ne.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Svaki roditelj želi verovati da mu dete ne laže, ali tako nešto ne postoji. Koliko god da ste dobar, razuman i brižan roditelj, tinejdžer će barem u jednom trenutku adolescencije nešto slagati, ako ni zbog čega drugog a ono da proveri koliko je vešt u tome. Ako vam razlog toga i dalje nije jasan, vratite se malo u prošlost i setite se sebe u tom uzrastu. Jeste li uvek sve govorili roditeljima? Verovatno niste. I u startu imajte u vidu da će kazne biti kontraproduktivne. Šta vam je činiti?

Izgradite odnos poverenja
Kada je iskrenost u pitanju ključno je poverenje. Ono se gradi od najranijih dana. Svaki dan posvetite detetu određeno vreme. Podelite s njim nekoliko sitnica koje su vam se dogodile taj dan. Predložite mu da zajedno radite aktivnosti u kojima uživa ( s tinejdžerom možete otići u šoping). Dete vam se neće odmah poveriti. Možda će vam reći da je njegov drug počeo pušiti, tek da vidi vašu reakciju. Ako počnete galamiti i govoriti detetu da se više ne sme družiti sa tim prijateljem, dete vam se sigurno neće poveriti. Ali, ako reagujete na način da vas zanima kako se taj prijatelj oseća, planira li prestati pušiti i treba li mu možda pomoć, gledaće vas drugim očima.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije