Kako bebe vide?

Verovatno manje-više svi znate da se bebin vid počinje razvijati još u materici gde beba gleda, širi i zatvara oči. Ali, kad dođe na svet beba zapravo još uvek ne vidi gotovo ništa – ni boje, ni oblike, tek nejasne obrise. Iz tog razloga se puno više oslanja na čula mirisa i sluha.

Guliver/Getty Images

Prvih dana bebe raspoznaju tek nijanse svetla i mraka i to samo onih predmeta koji od njih nisu udaljeni više od 25 centimetara. Ali, kako dani i nedelje prolaze njihov vid postaje sve bolji iako i dalje uglavnom vide samo mutne obrise.

Smatra se da prve „prave slike“, svoje roditelje i boju, počinju raspoznavati tek s otprilike tri meseca starosti, no čak ni tada ne vide celu sliku oštru i u bojama kao što vide odrasli ljudi.

U mesecima koji dolaze bebe vide sve bolje, ali tek s osam meseci možemo reći da je njihov vid zaista dobar i da primećuju oblike i boje na različitim udaljenostima. Slika im se sve više kristalizuje, te sve bolje koriste ruke u koordinaciji viđeno-uhvaćeno-dovučeno.

Beba tek s godinu dana može pericipirati jasno i kristalno sliku koja je okružuje i to je tek pola puta do konačnog razvoja njenog vida. U danima koji slede počeće jasnije da raspoznaje igre svetla i senki, lakše će percipirati udaljenije i bliže predmete da bi oko druge godine dete konačno videlo kao i svaka zrela osoba.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije