Decu treba naučiti da ne mogu dobiti sve i odmah

Moderne majke su “izgubile kompas” i čine štetu društvu tretirajući svoju decu kao “bogove”, smatra čuvena britanska vaspitačica Rejčel Vadilou u svojoj novoj knjizi.

Guliver/Getty Images

Smatraju je “guruom” za vaspitanje dece, generacijama roditelja pomogla je da izađu na kraj sa svojim mališanima oslanjajući se na njen priručnik “The Baby Book”, koji se u Britaniji smatra biblijom roditeljstva. Nedavno je objavila novu verziju knjige, u skladu sa društvenim promenama koje su nastupile poslednjih decenija.

Vadilou kritikuje moderni trend “vezanog” roditeljstva, u kom bebe spavaju i jedu kao po komandi. Takođe, smatra da majke ne treba da se osećaju krivim ako ne doje. “Formula nije otrov. Mnogi ljudi hranjeni na flašicu odrasli su u zdrave ljude. Ne opovrgavam činjenicu da su deca blago, ali sada podižemo generaciju malih bogova, a to neće dovesti razvoju boljeg društva. Izgubili smo kompas. Bebe ne smeju da misle da se svet okreće oko njih. Odrašće misleći da im svet duguje život”.

Jasno ističe da majke ne bi trebalo da dižu decu na pijedestal u porodici, te da umesto toga treba da se posvete odnosu sa svojim partnerom i ostatkom porodice.

Rejčel Vadilou (68) ima troje dece i baka je šestoro unučadi. Svojevremeno je radila kao predavač na koledžu, a svih ovih godina zalaže se za tradicionalne metode roditeljstva. “Bebe treba naučiti da ne mogu dobiti sve odmah. Pošto jedno uvek mora da čeka, blizanci su obično mnogo finiji”, kaže ona. “Ne treba dete ostaviti da se smrzava, gladuje ili satima neutešno plače. To je zlostavljanje. Govorim o bebi punog stomaka u udobnoj kolevci, koja treba da nauči da se sama umiri i zaspi. To je roditeljstvo.”

Takođe, ona savetuje majkama da posle treće nedelje bebinog života, ne spavaju s njima. “Bebe moraju da nauče da budu same. Ako majke spavaju sa svojom decom, posle dva-tri meseca beba neće hteti da spava bez nje.“
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije