Šta preduzeti kad dete počne da se pretvara u svađalicu

Dete vam se iz dana u dan pretvara u pravu svađalicu i više ne znate šta da preduzmete? Nije prijatno, ali nije nužno ni razlog za paniku. Naravno, pod uslovom da dete ne prelazi granice pristojnosti. Ako vam je za utehu, velika je verovatnoća da će vaš mališan kad odraste biti odvažni vođa.

Razgovarajte s detetom o njegovoj ljutnji. Pobrinite se da shvati da svađa s roditeljima nije prihvatljiva. Čak i ako je potpuno uvereno da je u pravu, problem je nedostatak poštovanja koji je prisutan ako je dete spremno podići glas ili čak biti bezobrazno prema vama. Tu nije pitanje da li dete ima 3 ili 23 godine, stvar je pravilnog pristupa.

Ne pokušavajte, dok je dete ljuto, uveriti ga da ste u pravu. Shvatiće to pre ili kasnije, a vi u trenutku ljutnje ionako ne možete učiniti ništa, osim što ćete uludo uložiti trud i izgubiti nerve.

Jednostavna i delotvorna taktika je da budete prema detetu jednako ljubazni i kada je ljuto. To će ga zbuniti, ali i izazvati grižu savesti jer će shvatiti da njegovo ponašanje zaista nije u redu. Ne očekujte od deteta izvinjenje i priznanje da je pogrešilo. Njegov ponos, posebno kod tinejdžera, ipak mu ne dopušta da bude “pekmezast”.

Uvedite pravilo prema kojem dete ima određeno vreme da iznese svoje argumente, a nakon toga ne sme vama upadati u reč dok govorite. Pritom, imajte na umu da dosta zavisi i od vas. Ako dete primeti da ga ne slušate, ovo pravilo će biti beskorisno. Deci je jako važno da vide da obraćate pažnju na njihovo mišljenje.

Neka dete za ružno ponašanje snosi posledice. Gubitak nekih privilegija ili pomoć u nekim kućnim poslovima sasvim je dovljna kazna koju će dete po svaku cenu želeti da izbegne. Pre takve kazne dozvolite mu da prođe sa jednim upozorenjem.

Stavite mu do znanja da cenite kada je pristojno i kada sarađuje. Naravno, nije potrebno pohvaliti dete za svako pristojno ponašanje, ali kada uočite promene u njegovom ponašanju, pokažite da ste to primetili.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije