27.11.2016 Kutak za mame

Sprečite ginekološke probleme: Pravilna upotreba tampona

Tamponi rešavaju sve praktične probleme u danima menstruacije, međutim, ukoliko se ne koristite pravilno, tamponi mogu biti i opasni po zdravlje…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Organizam većine žena odlično ih podnosi. Zahvaljujući tamponima bez problema može da se pliva, bavi sportom, nose uske pantalone pa čak i oskudni bikini.

Međutim, ukoliko se ne koristite pravilno, tamponi mogu biti i opasni po zdravlje.

Kako se upotrebljavaju, u kojim se slučajevima ne preporučuju i kako da najbolje iskoristite sve prednosti higijenskih tampona objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog iz ordinacije „Merida“.

Preporučuju li se tamponi svim ženama i devojkama?
– Novu generaciju tampona mogu da koriste sve žene i devojke, naravno uz pravilnu upotrebu.

Pospešuju li tamponi upale?
– Ukoliko se tamponi ne menjaju svaka četiri sata i ukoliko se koriste kod oskudnih menstrualnih krvarenja, mogu da pospeše upalu jer postaju sredstvo za razmnožavanje različitih bakterija. U slučaju oskudnijih menstruacija oni, u nedostatku krvi, isušuju matericu koja onda postaje pogodan milje za razvoj određenih mikroorganizama.

Zbog čega dolazi do razvoja sindroma toksičnog šoka i koji su njegovi simptomi?
– Kod sindroma toksičnog šoka dolazi kada tampon ostaje u vagini duže od preporučenog vremena (a to je četiri sata). U principu, do ovoga može da dođe samo ako se isti tampon ne promeni duže od 24 sata. Uzrok je otpuštanje toksina bakterije koja se naziva zlatni stafilokok, a inače je stanovnik našeg organizma. Početni simptomi su groznica, drhtavica, povišena temperatura, a sve to se javlja kao posledica prodora spomenutih toksina u krvotok i kasnije nastankom sepse. Stanje može da bude vrlo teško ukoliko se odmah ne prepozna i leči, a može da ima i fatalni ishod.

Pročitajte i… 10 najčešćih grešaka koje pravimo pri koriščenju tampona

Korišćenje noću.
– Iako će oni koji se bave proizvodnjom tampona preporučiti korišćenje istih, kao ginekolog ne savetujem korišćenje upravo zbog nemogućnosti zamene nakon četiri sata.

Da li smeju da se koriste tokom tuširanja?
– Tokom tuširanja, kupanja u bazenima, moru i slično tamponi mogu da se koriste, ali se preporučuje zamena istih nakon spomenutih aktivnosti zbog oslabljene moći upijanja.

Da li utiču na količinu i trajanje ciklusa?
– Tamponi ne utiču na količinu i trajanje menstrualnog krvarenja, s obzirom na to da je isto regulisano hormonski i individualno je kod svake žene. Ali, ukoliko su u jednom ciklusu tamponi korišćeni nepravilno pa se razvije lokalna upala može doći do promene u količini i intenzitetu krvarenja u sledećem ciklusu.

Šta ukoliko pukne končić?
– Današnjom tehnologijom izrade tampona osigurana je učvršćenost končića za tampon i vrlo je mala verovatnoća da isti pukne. Ukoliko se to ipak dogodi, moraćete pomoć da potražite kod ginekologa, ako vam u vađenju istog ne može pomoći neko vama blizak! U mojoj praksi do sada nisam imala nijednu pacijentkinju koja bi mi došla u ordinaciju zbog zaostalog tampona.

Menjanje tokom dana
– Tamponi moraju da se menjaju svaka četiri sata, a ukoliko je krvarenje obilnije – i ranije, što se može prepoznati po tome je li končić krvav.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije