navikavanje na nošu

Navikavanje na nošu na drugačiji način

Pitate se postoji li tajna uspešnog i brzog prilagođavanja na nošu? Postoji i vrlo je jednostavna. Amanda Džener, osnivač Akademije za uspešno odvikavanje od pelena, tvrdi da je ključ u sposobnosti gledanja na svet kroz oči vašeg deteta. Ukoliko odvikavanju od pelena pristupite na način koji će vašem detetu biti zabavan i koji će ga držati motivisanim, ceo proces će mu biti kao igra i rezultati neće izostati. Amanda smatra da je nagrađivanje od presudnog značaja u navikavanju na nošu, jer svi mi volimo da budemo hvaljeni i da dobijemo nešto kao nagradu za dobro obavljen posao.

Međutim, kako vaše dete bude raslo, tako mu tapšanje i izgovaranje fraza poput: “Bravo. Odlično si to uradio!” više neće biti dovoljno. Tada je vreme da uvedete nedeljnu tabelu nagrada, s nalepnicama za svakodnevne pobede. Takođe je važno da što češće koristite podsticajne fraze i da motivišete dete – trudite se da uvek zvučite pozitivno (bez obzira na vrstu “podviga” ili na vaše raspoloženje) i da ga gledate u oči. Jezik kojim ga hvalite mora biti jednostavan i efektan. Evo na koji način možete da pričate a da vas dete razume i da mu bude dovoljno zanimljivo i podsticajno…

Kako da počnem sa odvikavanjem od pelena?

Nađite slikovnicu koja se bavi odvikavanjem od pelena i pročitajte je detetu bar nedelju dana pre početka “treninga”. To će ga donekle upoznati s temom i stvoriti mu uzbudljivu platformu i pripremu za “veliki dan”. Najbolja motivacija za dete biće želja da postane “veliko” i da konačno nauči da ide u toalet kao što to rade veliki dečaci i devojčice. Kad primetite da vaše dete piški ili kaki u pelenu, otvoreno ga pitajte: “Da li si piškio/kakio u pelenu?”. To će mu pomoći da shvati – i da počne da prepoznaje – sopstvene telesne funkcije.

Trening za navikavanje na nošu

Tog jutra kad odlučite da počnete s treningom, dajte detetu da samo skine svoju noćnu pelenu i da je baci u kantu. Kažite: “Odlično si to uradio! Sada si veliki dečak koji sam može da baci svoju pelenu. Hvala ti.” Zatim mu dajte da odabere gaćice koje će nositi tog dana i podsetite ga da je odrastao pošto nosi gaće i da je to baš uzbudljivo. (Pročitajte i: Noćno mokrenje kod dece: Kada je vreme za brigu?)
Podstaknite svog mališana da samostalno obuče gaćice – prethodne nedelje vežbajte preko pantalona, kako biste osigurali uspeh. Zatim ga pozovite da vam pokaže gde je njegova noša i pitajte ga da li želi da sedne na nju. Ukoliko odbije, podsetite ga na tabelu s nalepnicama ili mu ponovo pročitajte knjigu. Kad konačno sedne, dajte mu nalepnicu i mnogo ga pohvalite. Na početku, polovina “bitke” je dobijena kad vaš mališan uspe da sedne na nošu i zato je važno da ga nagradite za to veliko delo – on će nakon toga sedenje na noši povezivati s pozitivnim emocijama.

Kad počnete s treningom, vaše oči stalno moraju biti na vašem “učeniku” kako biste mogli prepoznati kad “zagusti” – ukoliko počne da skakuće ili se hvata za pantalonice, verovatno mu se piški, a ako se sakrije i umiri – možda je vreme za kakenje. Svakih 20–30 minuta pitajte dete da li bi da sedne na nošu, odnosno da li mu se piški ili kaki, a ako primetite neki od jasnih znakova, što pre ga stavite na nošu.

Šta kada se dete ipak upiški?

Nezgode su sasvim normalne i očekivane, a kad se dese, veoma je važno da ostanete smireni. Od pomoći može biti ako smirenim i jasnim tonom (nikako strogo ili agresivno) kažete: “Kakica i ono što ispiškiš ne ide u tvoje gaćice. Gde to ide?”. Kad vašem detetu stavite do znanja da je uredu da se nezgode dese, ali i da sledeći put treba da obrati pažnju, vi mu ističete koja su vaša očekivanja i kako treba da se ponaša.
Neki mališani se veoma uzbude kad im se dese nezgode. Ako primetite da se vaše dete neprijatno oseća ili da se previše uzbudilo, pomazite ga i jednostavno mu objasnite: “Nezgode se ponekad dešavaju, hajde sledeći put da probamo da to što ispiškiš ili iskakiš ode u nošu (ili u WC šolju)”. Važno je da dete ne poveže odlazak na nošu s emocijom straha, jer se to veoma negativno može odraziti na dalji tok treninga.

Kad vaše dete prvi put uspešno piški u nošu, mnogo ga pohvalite, tapšite mu i recite: “Ej, pogledaj šta si uradio! Bravo. Sad je mama veoma srećna.” Dajte detetu nalepnicu, ispraznite sadržaj noše u toalet i pokažite mu gde to sve ide, pa zajedno mahnite “pa-pa” i pustite vodu.
Istu situaciju ponovite i kad mališan prvi put uspe da se iskaki, iako je ovo nešto veći korak i biće potrebno više vremena da nauči kako da kaki.

Pet dana za odvikavanje od pelena

Na kraju dana na pod poređajte sve nagrade koje je vaše dete osvojilo tokom treninga i recite mu da ste veoma ponosni i uzbuđeni što je uspelo da sakupi toliko mnogo nalepnica. Zatim ga izazovite da narednog dana pokuša da ih sakupi još više. Pohvalite ga za trud i onda kad ne uspe da osvoji nagradu i objasnite mu: “Sutra, ako se potrudiš, sigurno ćeš osvojiti bar jednu nalepnicu”. Narednog jutra, čim se probudi, pričajte o tome kako se oseća povodom treninga. Stavite mu do znanja da je njegov dotadašnji trud zaista vredan i da se vidi da je napredovao i da ste ponosni na njega. Dete će uskoro početi da razume sistem nagrađivanja i to će ga držati motivisanim.
Nakon pet dana redovnog nagrađivanja i hvaljenja velika je verovatnoća da će dete samo doći kod vas i zatražiti da mu date nošu pošto mu se piški. Ukoliko se to i ne desi, nastavite da ga motivišete. Ključ uspeha je u doslednosti i upornosti, a ako se budete držali “plana i programa”, trening će sigurno uroditi plodom. Najvažnije je da ne posustajete i, ako je potrebno, da pohvale i nagrade praktikujete i nekoliko nedelja. Jedino će tako dete biti uključeno, a navikavanje na nošu biće mu zabavno i samim tim efikasno.

 

 
romrodinka/GettyImagesPlus

još iz kategorije