kako naučiti dete na nošu

Kako naučiti dete na nošu za tri dana?

Učenje deteta na nošu je velika prekretnica za bebu i važan korak na  putu ka samostalnosti. Međutim, taj put može biti veliki izazov za roditelje! Da li ste već čuli za trodnevni metod učenja deteta na nošu? Ne postoji pravo ili pogrešno vreme za vaše dete da odbaci pelene, ali postoje brojni znakovi priča da je vaše dete spremno da koristi nošu. Ako se pitate kako naučiti dete na nošu za tri dana, mi smo tu da vam pomognemo!

Kako da znate da je dete spremno da se rastane od pelena? 

Veličina bešike kod dece brzo raste i od rođenja do druge godine kapacitet se utrostručuje. U drugoj godini, deca imaju kapacitet od 200ml, što je dosta veliko s obzirom na to da je pun kapacitet kod odraslih osoba oko 450ml.

Osim veličine bešike, kod dece se razvijaju i drugi organi i raste opseg njihovih sposobnosti, Kada deca uspostave kontrolu mišića koji su zaduženi za upravljanje mokrenjem, deca su uglavnom spremna na taj korak.

Kada dete ispuni prva dva uslova, dete još uvek mora da ima pelene noću. To se menja kada njen telesni sat sazri. Noću se luči hormon koji pomaže da se smanji mokrenje kako bismo mogli da spavamo nesmetano. Međutim, on se ravija tek oko treće godine.

Uz sve to, potrebna je i koordinacija mišića. Bebe često mokre u manjim količinama i česta je pojava prekinutog mokrenja – kada bebe ne isprazne bešiku u potpunosti te ima više manjih mokrenja umesto jednog većeg. Smatra se da se ova pojava događa zbog nedostatka koordinacije mišića i komunikacije između mozga i mišića bešike. Kako beba raste, ova koordinacija se uspostavlja.

Kako naučiti dete na nošu za tri dana?

Kako biste uspeli u ovoj nameri, potrebno je da imate tri dana koja ćete u potpunosti posvetiti učenju deteta na nošu. Najbolje je da provedete ova tri dana kod kuće i da izbegavate da izlazite bilo gde kako biste detetu posvetili punu pažnju. Pre svega trebalo bi da dete izabere samo pantalone ili gaćice za veću decu. To će im biti motivacija da ih što pre nose. Isto tako, dobra je ideja da ih pustite da sami odaberu svoju nošu.

Pričajte im kako će se uskoro oprostiti od svoje noše i kako će uskoro biti samostalni u pantalonama za veliku decu.

Prvi dan:

Možete dopustiti detetu da prvog dana samo vodi svoj put. Skinite detetu pelenu i recite mu da je baci. Dopustite mu da samo bira i odeću koju će nositi i nošu koju će koristiti. Pobrinite se da bebu stavite na nošu na svakih 20 do 35 minuta i obavezno joj dajte nagradu svaki put. Ohrabrite svoje dete lepim rečima i izrazima sreće svaki put kada uspe, a ukoliko se jave bilo kakvi problemi, dobro je da im budete podrška da ne odustaju. Ukoliko dete zatraži pelene, recite mu da nemate više pelena za dan.

Drugi dan:

Drugog dana ohrabrite dete da preuzme vođstvo i postane nezavisnije tako što će prvo pokazati gde je noša, ali i tako što će navući samo svoje pantalone. Podsećajte dete često na to šta treba da obavi i da treba da vas obavesti kada mu zatreba noša. Možete primetiti da je drugog dana vaše dete izgubilo interesovanje i da bi čak moglo da odbije da koristi nošu, ali to ne treba da vas omete u nameri. Nemojte vršiti pritisak, već sa razumevanjem stavite detetu do znanja koliko je važno da savlada ovaj korak.

Ključno je odvlačenje pažnje, pa možete detetu dati igračke dok je na noši kako ne bi izbubilo interesovanje. Aktivnosti poput pravljenja mehurića su idealna jer pomažu pri opštem opuštanju, samim tim i opuštanju bešike. Nemojte ga staviti ispred televizora – umesto toga, dajte mu nešto da radi, poput jednostavne slagalice. Budite spremni na nesreće koje će se dogoditi drugog dana – to je vrlo često, pa nemojte biti obeshrabreni.

Još jedna dobra ideja u toku drugog dana je da uvedete kod dece osećaj za higijenu. Na primer, pokažite im slike druge dece kako peru ruke. Pričajte detetu o tome i odvojite vreme da im pomognete da usvoje gradivo. Ako ste pod stresom, vaše dete će to osetiti, pa isplanirajte nešto zabavno kako biste skrenuli pažnju sa treninga na noši.

Kako naučiti dete na nošu: Treći dan

Vaše dete već postaje svesnije svojih telesnih funkcija i može početi da se stidi ako noša bude u dnevnoj sobi ili na drugom vidljivom mestu. To je veliki korak i ukoliko se desi veoma je važno da prihvatite njihovu želju za privatnošću. Nemoj stavljati nošu u sobu punu ljudi i praviti spektakl od nje. Ako vaše dete više voli da ide negde nasamo, ispunite mu tu želju i recite mu da vas zove kada završi.

Ukoliko planirate nakon ovih treninga da poverite dete nekome drugome na čuvanje, obavestite ih da dete uči na nošu kako se proces ne bi prekidao.

Budite strpljivi i pripremite se na mnoštvo neočekivanih situacija.

Ako ste se pitali kako naučiti dete na nošu za tri dana, nadamo se da smo vam pomogli da ostvarite svoj cilj.
Jovana Jevtić

romrodinka/GettyImagesPlus

još iz kategorije