Popodnevno spavanje kod dece

Popodnevno spavanje kod dece: Do kog uzrasta je vašem detetu to potrebno?

Iako je vreme dok mališani spavaju dragoceno jer možete da se posvetite svojim obavezama, popodnevno spavanje kod dece ima svoj „rok upotrebe“ i možda ga je vaše dete preraslo.

Popodnevno spavanje kod dece: Do kog uzrasta je potrebno?

Svako dete je drugačije, ali možda ćete otkriti da vaše dete skraćuje vreme koje spava poslepodne između prve i druge godine. Vaše dete ima mnogo više energije za sagorevanje, tako da je podnevno spavanje često dodatna dremka koja im je potrebna. Ali nažalost, do četvrte godine vaše dete će verovatno potpuno prestati da spava poslepodne. (Pročitajte i: Popodnevno spavanje: Da li je detetu potreban dnevni odmor? (mojabeba.rs))

Znaci da je vaše dete spremno da prestane da drema poslepodne

Uopšteno govoreći, vaše dete će prestati da drema kada mu jednostavno više nije potreban dodatni odmor da bi održao normalan nivo energije. Slično tome, možda ćete otkriti da će ih nova interesovanja držati budnima ili će im biti teško da odu na spavanje uveče.

Evo nekoliko mogućih znakova da je vaše dete spremno:

• Smatrate da se vaše dete dobro oseća ako propusti dremku, i da ne deluje mrzovoljno ili iscrpljeno.

• Potrebno im je više vremena da se uspavaju poslepodne nego što zapravo dremaju.

• Teško se uspavaju uveče pre spavanja.

• Probude se rano ujutru, što sugeriše da noću nisu bili dovoljno umorni, verovatno zbog poslepodnevne dremke.

Popodnevno spavanje kod dece: Šta kada vaše dete prestane sa dremkom?

Ponovo uspostavite rutinu pre spavanja

Ako ste primetili znakove da je vreme da odustanete od popodnevnog spavanja, neophodno je ponovo uspostaviti rutinu odlaska na spavanje koju ste započeli dok je vaše dete bilo beba.

Kako opustiti dete pre odlaska na spavanje?

• Rutina kupanja

• Čitanje priče za laku noć za malu decu

• Uključivanje noćne lampe

• Mnogo maženja

Naučite dete razliku između dana i noći

Pomaganje vašem detetu da nauči razliku između dana i noći olakšava mu da razume da je noć = spavanje. Jedan od načina da to uradite je da držite roletne ili zavese otvorene i uživate tokom dana, a zatim uveče, držite svetla prigušena i koristite miran, utišan glas i spustite roletne.

Promenite vreme za uspavljivanje

Neke mame i tate odlučuju da prilagode vreme za spavanje kada popodnevno spavanje kod dece prestane. Vašem detetu je potrebna određena količina sna (na primer, 11-14 sati za dvogodišnjake), pa bi možda bila dobra ideja da mališana ranije uspavate.

Opraštanje od popodnevnog spavanje ume biti teško, i za mame i za mališane ali je proces odrastanja i znak da vaše dete dobro napreduje i razvija se.

 
Miljana Momirović

gorodenkoff/GettyImagesPlus

još iz kategorije