Regresija sna

Regresija sna: Šta kada dete počne da se budi noću?

Roditeljstvo je puno izazova, od hvatanja u koštac sa učenjem dece da idu na nošu do toga da vas regresija sna kod deteta drži budnima celu noć. Iako kroz to prolaze svi roditelji, ne mora da znači da se svi lako izbore sa tim. Ali ne očajavajte, rešenje se uvek može naći.

Šta je regresija sna?

Regresija sna ili regresija spavanja je kada dete, koje inače dobro spava, odjednom odbija da zaspi. Ipak, ovo je uglavnom privremeno stanje i može biti razultat spoljnih faktora.

Regresija spavanja kod deteta od dve godine

Regresija sna je često najmanje ometajuća u ovom uzrastu. Često ćete čuti vaše dete kako ćaska samo sa sobom. Uobičajeno se bude u ranim satima da bi vežbali svoje  pevanje, recitovanje ili nešto od novih izraza koje naučili tog dana. U ovom periodu njihov mozak je u stanju pripravnosti, pa je vrlo verovatno da se bude zbog  promena u okolini. Dakle, moguće da će ih probuditi svetlost koja se nazire kroz prozore ili pad temperature u sobi.

Ovaj period takođe odlikuje i dečiji štrajk. Odbijaće da spavaju u toku dana jer će želeti da vežbaju svoje ćaskanje. Ali ne brinite, ovaj period štrajka traje oko dve nedelje. Potom će se vratiti i na dnevno spavanje. Vi svakako za vreme štrajka mirno im nudite opciju spavanja da ne bi u potpunosti izgubili naviku za tim.

regresija spavanja

Uzroci regresije sna

Dajemo vam nekoliko uzroka zašto je moguće da se vaša deca bude u toku noći. Ako otkrijete uzrok, verovatno ćete se lakše izboriti sa ovim izazovom.

Preterani umor

Iako zvuči nelogično, preterani umor može da dovede do ogromnog pomećaja spavanja noću. Deca koja odbijaju popodnevnu dremku ili odu u krevet prekasno mogu da izgube dobar san baš zbog toga što su premoreni.

Šta da radite: Nikako nemojte misliti da je ovo vreme da smanjite dremke ili da ih pustite da duže ostaju budni. Rutina je ključ kada je u pitanju odličan san zato nastavite da vodite računa o njihovoj dnevnoj rutini. Ako vaše dete odbija da drema, stvorite mu uslove za to: prigušite svetla, stavite ga u krevet i čitajte mu bajku ili neka sluša umirujuću muziku. Ako i ne zaspi, neka  malo napuniti baterije.

Promene u njihovoj sredini

Nova beba? Navikavanje na nošu? Selite se? Toliko se novih i uzbudljivih stvari dešava oko njih da roditelji često ne vide da to može da utiče na njihov san.

Šta da radite: Važno je da primpremite vaše dete na promenu. Razgovarajte, koristite knjige da biste razgovarali o ovome i pomozite ima da razumeju zašto se promene događaju. Vremenom ćće se stvari srediti kada se naviknu na promene, ali morate imati strpljenja i razumevanja.

Regresija sna zbog odvajanje od roditelja

Anksioznost odvajanja kod dece je jedna od onih stvari koje dolaze i prolaze i lako se rešavaju uz malo strpljenja i mnogo uveravanja. Ovo se često dešava ako doživljavaju promene ili imaju noćne more.

Šta da radite:Ako vaše dete plače dok napuštate prostoriju u vreme spavanja, uveravajte ga da ga ne nepuštate tako što ćete se povremeno vraćati u sobu da se smiri. Pokušajte da ih držite u krevetiću ili krevetu dok sedite pored njih držeći ih za ruku. Svake noći postepeno počnite sve više da se udaljavate od njihovog kreveta. To je nežan način da im date do znanja da ste u blizini dok im pomažete da se ponovo osećaju bezbedno i srećno u svom krevetu.

Promena kreveta

Deca koja su se nedavno preselila u krevet iz krevetića često mogu da se bore sa navikavanjem, pa je moguće da će vas buditi noću. Neka deca mogu da ispadnu iz kreveta jer nemaju sigurnosne rešetke.

Šta da radite: Nežno vratite svoje dete u krevet sa malo interakcije i rečima: Vreme je za spavanje. Budite nežni, nemojte ih gurati da spavaju jer to može za posledicu imati da će im biti teško da zaspu bez pomoći.Ponovite svaki put kada se pojave pored vašeg kreveta i uskoro će sami  shvatiti ideju.  Za malu decu koja ispadaju iz kreveta, uližite u štitnik za krevet dok ne postanu malo stariji.

Noćni strahovi i noćne more

Kako se vaše dete približava dobu od dve godine, njihova mašta luduje. Ovo je sjajno za igru tokom dana, ali noću može izazvati probleme. Čudovišne brige, strahovi od mraka i sablasne senke potiču od mašte i izazivaju regeresiju spavanja.

Šta da radite: Ovaj tip problema zahteva mirno rešavanje problema. Noćno svetlo u njihovoj sobi može biti od pomoći.  Uverite se da vaše dete oseća da je njegova soba mirna i bezbedna, proverite sa njim ispod kreveta i nemojte mu govoriti da je „blesav“. Budite kreativni, napravite neki „monstrum sprej“ koje će biti njegovo oružje protiv čudovišta. Voda i nekoliko kapi lavande mogu da reše stvar. Uverite ih da je to bio samo san i ne napuštajte sobu dok se ne smire i ne budu bezbedni.

Regresija sna

Glad

Gladno dete je i budno dete. Regresija sna je često uzrokovana bolovima zbog gladi.

Šta da radite: Uverite se da vaše dete jede raznovrsnu i dobro izbalansiranu ishranu u toku dana. Šolja mleka sa pričom za laku noć je utešna i pomaže da se deca osećaju smireno. Ako ste izbacili flašicu za mleko, uključite šolju mleka kao zamenu.

Regresija spavanja zbog izbijanja zuba

Ovo je još jedan čest uzrok buđenja dece noću.  Ostali simptomi izbijanja zuba su crvene i osetljive desni, razdražljivost i slinjenje. Ako imaju zube, onda ih može buditi škrgutanje istim.

Šta da radite: Ako se vaše dete probudi zbog izbijanja zuba, sačekajte da vidite da li će ponovo zaspati. Ako se to ne dogodi, mazite ih da biste ih umirili. Ako ni to ne deluje, pokušajte sa gelovima za zube ili dečijom dozom paracetamola.

Koliko dugo traje regresija sna kod deteta?

Iako ovaj period može biti veoma iscrpljujuć, ne brinite.  On ne traje predugo. Naoružajte se strpljenjem i budite dosledni u svojim metodama. Ubrzo ćete se samo prisećati noćnih buđenja.

 
Artfoliophoto/GettyImagesPlus, Aynur_sib/GettyImagesPlus, LeManna/GettyImagesPlus

još iz kategorije