dete spava u zasebnom krevetu

Naučite dete da spava u zasebnom krevetu

Kada je dete spremno za spavanje u velikom, zasebnom krevetu? Pravi odgovor je da je ovo vrlo individualno, kao i većina prekretnica u razvoju deteta.

Dete bi trebalo da spava u svom krevetiću od rođenja, jer je to najbezbednije za njega. Ipak, mnogi roditelji koriste ko – krevece ili, jednostavno, uživaju u zajedničkom spavanjcu. Ukoliko je ovo i vaš slučaj, doći će trenutak kada ćete biti primorani da razmislite o prebacivanju deteta u zaseban krevet, a možda i u zasebnu sobu.

Kada je vreme za prelazak u sopstvenu sobu?

Pedijatri kažu da je pravo vreme oko godine, dok psiholozi smatraju da treba da sačekate četvrti rođendan, da dete postane spremno na osamostaljivanje. Šta god da odlučite, osluškujte sebe i svoje dete. (Otkrijte i: Da li je dobro da beba spava u istoj prostoriji s roditeljima?)

Veoma je važno da pre tog odvajanja u sopstvenu sobu dete nauči da prespava celu noć ili bar veći deo noći, kao i da prethodno nije delilo krevet s roditeljima. Ako mališan još uvek spava s vama, najpre ga naučite da bude u svom krevetu, a potom ga potpuno iselite iz sobe. Ili se opredelite za strategiju tokom koje dete počne da spava samo u svojoj sobi, ali samo danju, sve dok se ne stvori navika potpuno odvojenog spavanja od roditelja.

Takođe, bitno je da i roditelji i dete žele ovaj vid osamostaljivanja. Na uzrastu od tri do četiri godine, dete može i samo zatražiti sopstveni prostor, naročito ako je kod nekoga videlo zanimljivu dečju sobu. Ova potreba može se javiti kod dece i u onom trenutku kad počnu da im dolaze prijatelji na prve igranjce i prespavanjce. Kada vam dete samo zatraži dečju sobu, nemojte oklevati, počnite s opremanjem.

Kako naučiti dete da spava u zasebnom krevetu?

Ukoliko dete prelazak u poseban krevet poveže sa pozitivnim osećanjima, moglo bi da vas iznenadi i da od prve noći odlazi na spavanje nasmejano i bez problema. Ali, kako da to izvedete? (Pročitajte i: Da li je bitno kada nam deca idu na spavanje?)

Najpre, učinite krevet zanimljivim. Kupite posteljinu ili jastuče sa motivima koje vaše dete obožava. Zatim, kada krevet stigne, predstavite ga kao poklon detetu koje je „sada veliko i hrabro“.

Dozvolite detetu da se navikne na ideju o sopstvenom krevetu. Neka se poigra na njemu, neka samo ostavi tu omiljene igračke, pižamicu. Kada vidite da je dete prihvatilo svoje novo konačište, počnite da ga smeštate u veliki krevet kada je vreme za dnevnu dremku. Ako vaše dete bez problema prihvati da po danu spava u krevetu, možete se odlučiti i na konačni korak: noć u zasebnom krevetu.

Šta ako dete ne želi u zaseban krevet?

Sve je prošlo idealno do ovog trenutka, ali kada je shvatilo da zaista treba da spava u svom novom krevetu, dete više nije oduševljeno.

Da biste izbegli konstatne regresije, morate biti dosledni. To znači sledeće: ista večernja rutina svako veče: večera, kupanje, spavanje. Bez obzira na to da li je dete uspelo da prespava noć u svom krevetu ili nije, vi ponavljajte istu rutinu iz noći u noć, sve dok ne uspete. Verujte, ako budete zaista strpljivi i uporni, ovo neće trajati duže od dve nedelje.

Kada večerate, okupate se i operete zubiće, zajedno lezite u krevet i pročitajte priču. Samo jednu! Nakon toga, poljubite dete i recite mu da ste u susednoj sobi, a da je njemu vreme za spavanje. Svaki put kada ustane, pozove vas ili išeta iz sobe, vi ustanite i vratite ga u njegov krevet. Budite nežni i strpljivi: „Znam, maleno, ali vreme je za spavanje, idemo u krevet“. Možda će vam prvih moći trebati i dvadesetak ovakvih aktivnosti, ali – upornost je jedini ključ da razvijete novu naviku kod svog mališana.

Šta ako dete plače i odbija novi krevet?

Ovo je vrlo verovatan scenario, ako vaše dete utvrdi da nije uspelo da dobije ono što želi (povratak u mamin krevet) na drugačiji način. Ipak, moraćete da stegnete srce i budete dosledni.

Najjednostavnije za vas i za dete jeste da sedite pored njega dok ne zaspi. „Ako se plašiš, mama će biti tu dok ne zaspiš, ali će onda otići u svoj krevet“. Nemojte maziti dete ili legati pored njega, samo mu pružite tihu podršku kako se ne bi uspavljivalo plakanjem. Iz noći u noć skraćujte boravak. Za manje od desetak dana, dete će prihvatiti izvesnost spavanja na novom mestu.

Ovaj isti trik koristite i ako dete bude ustajalo noću i pokušavalo da se uvuče u vaš krevet.
Choreograph/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije