pomoć oko pranja zuba

Znate li: Do kada detetu treba pomoć oko pranja zuba?

Roditelji mališanima treba da peru zube do osme godine. Smatra se da je dete sposobno samostalno to da radi tek onda kad nauči da vezuje pertle – savetuje dečji stomatolog Olivera Lukač. Ona otkriva kako pravilno negovati dečije zubiće.

Nega bebinih usta  pre pojave zubića

Do pojave prvih zubića bebina usta treba da čistite jednom dnevno, kako biste redovno uklanjali naslage mleka sa sluzokože jezika i usne duplje. U protivnom, može se razviti gljivična infekcija – sor. Preporuka je da bebina usta čistite suvom sterilnom gazom koju ste obmotali oko kažiprsta. A nakon navršenih mesec dana, umesto sterilne gaze, u ovu svrhu možete koristiti i čistu pamučnu pelenu. (Pročitajte i: Prvi zub: Kako pomoći bebi kada izbijaju zubići?)

Što se tehnike čišćenja tiče, po nekoliko puta gazu treba da prevučete preko bebinog jezika, unutrašnjih strana obraza i zubnih lukova praveći pokrete levo- esno. Osim suvom, poželjno je da do pojave prvih zubića bebina usta povremeno čistite i gazom natopljenom rastvorom ksilitola. Ksilitol podiže pH vrednost pljuvačke, doprinoseći stvaranju dobre sredine u bebinim ustima. Takođe pojačava protok pljuvačke, stimuliše fiziološko samočišćenje i smanjuje broj loših bakterija (Streptococcus mutans) u ustima, smanjujući tako i rizik od sora, a kasnije, kad se pojave prvi zubići, i od karijesa.

Nega bebinih usta kada izbije prvi zub

Čim se pojavi prvi zubić, usnu duplju treba čistiti samo gazom natopljenom ksilitolom. U ovom periodu veoma je važan ksilitol, budući da smanjuje rizik od pojave karijesa. Uz to, dok ne dostigne visinu, prvi zubić treba čistiti specijalnim naprstkom s četkicom na vrhu. Kasnije, oko prve godine, kad se pojavi više zubića i kad oni dovoljno izrastu, zube treba prati četkicom koja po mekoći, obliku i veličini odgovara detetovom uzrastu. To se radi dva puta dnevno, ujutru nakon doručka i uveče posle večere. (Otkrijte i: Kako da vodite računa o bebinim zubićima?)

Zašto je važno kakvu pastu dete koristi?

Imajte na umu da bebama i deci do dve godine zubiće treba prati neresorptivnom pastom koja u sebi sadrži do 500 ppmF fluora. Količina paste koja se nanosi na četkicu treba da bude veličine zrna pirinča. Zašto su bitne ove mere opreza?
Mališani ne znaju da ispljunu pastu, obično progutaju deo tokom pranja zuba i na taj način unesu malo fluorida u organizam. Ako se ispoštuju sve mere opreza, to nije opasno, čak se smatra oblikom fluor profilakse. Pored pomenute paste, na četkicu povremeno možete naneti i gustu pastu koju ćete sami napraviti tako što ćete ksilitol razblažiti vodom, pa mališanu time oprati zube. Ksilitol je inače prirodni šećer, pa se deci veoma sviđa njegov ukus i rado ga prihvataju.
I pored svih preventivnih mera, redovno vodite mališana kod zubara da mu pregleda zube. Preporuka je da prvi stomatološki pregled obavite oko prvog rođendana, a da ga potom vodite stomatologu na svakih šest meseci. Naravno, u međuvremenu treba da pratite izgled bebinih zubića i usne duplje, pa da, ako uočite karijes ili neku drugu promenu, povedite dete kod stomatologa. (Otkrijte i: Prvi put kod zubara: Šta da očekujete?)
oksun70/iStock/GettyImagesPlus

još iz kategorije