svrab kože u trudnoći

Kako ublažiti svrab kože u trudnoći?

Uz brojne simptome na koje su spremne od prvog dana, poput jutarnje mučnice ili pojačane gladi, trudnice se tokom svog „drugog stanja“ suočavaju sa nizom krajnje neočekivanih tegoba. Intenzivan svrab kože, najpre stomaka, a potom i celog tela, jedna je od većih trudničkih muka.

Zašto trudnice svrbi stomak?

U najvećem broju slučajeva, svrab kože kod trudnica posledica je promena koje se odigravaju na njihovom telu. Sa jedne strane, koža postaje prokrvljenija, osetljivija, a sa druge strane suvlja. Već ova kombinacija dovoljna je da izazove priličan svrab. Kada se na to doda širenje i pucanje kože usled povećanja materice, jasno je da je neprijatnost gotovo neizbežna.

Da li je svrab u trudnoći opasan?

Ukoliko je svrab intenzivan i širi se po celom telu, a posebno zahvata dlanove i stopala, vreme je da posetite svog lekara. Svrab može biti jedan od simptoma holestaze, obolenja jetre koje pogađa jednu od 100 trudnica. Ukoliko ga primetite i reagujete na vreme, bićete u prilici da ovu bolest održite pod kontrolom tokom trudnoće.

Šta je holestaza?

Trudnička holestaza je poremećaj u radu jetre. Homoni utiču na telo tako da poremete protok žuči. Svrab je prvi simptom i obično se javi u trećem trimestru, oko 23 nedelje. Uz njega, postepeno se javljaju i tamna mokraća, svetla stolica, a moguće su mučnine i nesvestice.

Holestaza nosi određeni rizik za bebu, pa je stoga neophodno držati je pod kontrolom. Ona nosi rizik i od prevremenog porođaja.

Kako se rešiti svraba u trudnoći?

Najpre se rešite uske odeće, jer odeća koja se useca u kožu pojačava svrab. Isto važi i za veštačke materijale: u pamuku će se vaša koža daleko bolje osećati. Zatim, nabavite neutralnu kremu ili kremu pravljenu baš za trudnice i nanosite je nekoliko puta u toku dana kako biste hidrirali kožu i smanjili njeno isušivanje. Dozvoljene su hidratatne kreme sa ureom. Pomoć možete potražiti i u prirodnim uljima za neku kože koja imaju umirujuće dejstvo.

Ako ovo nije bilo dovoljno da ublažite svrab, konsultujte se sa ginikologom o uvođenju suplemenata vitamina K koji mogu pomoći. Kada su simptomi drastični, trenutno olakšanje mogu da donesu kreme sa mentolom, a korisne su i kreme koje imaju u sebi kamilicu.

 

 

 
još iz kategorije