tate u školici za trudnice
13.09.2021 Porodica

Šta da očekuju tate u školi za trudnice?

Od trenutka kada saznate da ste ostale u drugom stanju, vaše telo je konstantno na udaru promena, a vaš život postaje neprepoznatljiv. U takvom vrtlogu, nije teško postati egocentričan i zaboraviti da velika životna prekretnica na kojoj se nalazite pogađa još jednu osobu: vašeg partnera, odnosno Gospodina Tatu.

U našem društvu, očevi često bivaju potisnuti u drugi plan, kako tokom trudnoće, tako i u prvoj godini života deteta. Činjenica je: neke funkcije očevi jednostavno ne mogu da preuzmu na sebe. Oni ne mogu da budu trudni, ne mogu da se porode umesto nas i ne mogu da doje bebu. Ipak, to ne znači da su oni za bebu manje značajni od majke. Zato, dopustite tati da bude tata od prvog dana.(Pročitajte i: Da li tata može uzeti porodiljsko bolovanje?)

Šta tate osećaju tokom trudnoće?

Gotovo sve što i vi. Iznenade se kada čuju vesti i potrebno im je vreme da je prihvate, baš kao i mamama. Strahuju  od promena, ali i izazova koji su pred njima. Da li će moći da obezbede detetu dobar život? Da li će biti dobri očevi? Da li će njihov brak izgubiti na kvalitetu? Kako će im se promeniti život?

Istovremeno, javljaju im se i pozitivna osećanja. Osećaju vezu prema nerođenom detetu, pojačavaju se osećanja prema partnerki, a tu su i ponos i sreća što će postati očevi. Čak se javlja i nada, kao i maštanje o tome kako će izgledati budući život.

Uz ovaj rolerkoster, tate se suočavaju sa još jednim: njihova partnerka prolazi kroz neverovatne promene koje utiču i na njeno ponašanje i na karakter do te mere da su joj reakcije često neočekivane i neprepoznatljive. Ovo može da uplaši pojedine očeve. (Pogledajte i: O čemu razmišlja budući tata?)

Kako umiriti tatu?

Tatama možete pomoći razgovarajući sa njima, ali i time što ćete ih pustiti da nađu „sapatnike“ među drugim tatama. Govorite im o tome šta vam se događa, osetiće se sigurnijim i biće im lakše da se suoče sa promenama na vašem telu i u vašem ponašanju.

Vodite na preglede kod lekara. Pogled na bebu u stomaku i otkucaji bebinog srca neće rastopiti samo vas. I njemu će značiti da čuje to čudo u čijem je stvaranju učestvovao. Ujedno, imaće priliku da upita doktora sve ono što ne želi da pita vas iz nekog razloga. Omogućite mu neki period nasamo sa ginekologom.

Podelite literaturu sa njim. Mame su sklone, naročito u prvoj trudnoći, da posežu za svakom knjigom koja može da ih pripemi za prve dane sa bebom. Uključite i tatu, podelite svoja saznanja sa njim.

Tate u Školici za trudnice

Čas u Školici za trudnice, ma koliko nerado mu se priključio, biće mu od velike koristi. Pre svega, u Školici za trudnice saznaće zašto i kako se vaše rapoloženja menja i postati svestan da će mu se partnerka na koju je navikao i koju je zavoleo vratiti već u prvih nekoliko meseci nakon porođaja. Takođe, umiriće ga kada sazna da ćete prestati da hrčete kada beba ne bude u stomaku, kao i da će vam se relativno brzo vratiti želja za vođenjem ljubavi.

To će biti prilika da se upozna sa drugim budućim očevima, da shvati da deli sa njima strahove i nade, da shvati da „nije jedini“. Sestre iz Školice za trudnice pripremiće očeve na to kako izgleda i kroz koje faze prolazi žena tokom porođaja, tako da nećete morati da se suočavate sa izbezumljenim tatom iz crtanog filma.

Školica za trudnice je izvor znanja: naučiće kako da menja pelene, pripremi flašicu, podigne bebu da podrigne i kako da prepozna određene promene koje mogu da budu pokazatelji da bebi nešto ne odgovara ili da je bolesna.

 
Petra Šolajová/ Pixabay

još iz kategorije