12.12.2014 Porodica

Izazov svih roditelja: Odgoj blizanaca

Poznata je izreka kako su roditelji blizanaca dvostruko blagoslovljeni, ali se moraju nositi s ogromnom količinom stresa. Odgoj deteta najzahtevniji je posao na svetu, a kada su tu dva mališana to postaje još veći izazov.

bebe blizanci

Najveći izazov kod odgoja blizanaca je taj što uvek imaju potporu u smišljanju nestašluka. Kada se radi samo o jednom detetu mnogo je lakše imati kontrolu nad situacijom. Kada detetu objasnite da nešto ne sme ono će to mnogo brže i lakše prihvatiti, ali kada su u pitanju blizanci oni kao sunđeri upijaju sve što onaj drugi radi i često se roditelji nađu u začaranom krugu.

Dodatni problem jesu dvostruka merila. Kada jednom detetu nešto zabranite zato što se u žurbi ili niste dobre volje, a već sledeći dan drugom detetu tu istu stvar dozvolite, naći ćete se u vrlo nezavidnoj situaciji.

Sledeći problem s blizancima je taj što gotovo uvek imaju različite potrebe za spavanjem, hranjenjem i igrom. Ne vole iste stvari i to ponekad može biti vrlo teško da se isprati. U šetnji gradom ako jedno dete zatraži od vas da ga nosite, ako to zaista učinite i drugo će imati isti zahtev.

Kod blizanaca je još važnija doslednost u odgoju jer više dolazi do izražaja. Ali, prednost toga je što vaspitačice u vrtiću neće gledati na blizance kao par, već kao svako dete posebno s individualnim potrebama i upravo zato su dobre „tete“ pravi pomoćnici roditelja blizanaca.

Roditelji blizanaca prisiljeni su da budu stroži i pridržavaju se unapred osmišljenog rasporeda. Oba deteta moraju u isto vreme na spavanje, u isto vreme jedu i nudite im istu hranu. Uspostavljanje rutine je naporno, ali jednog dana kada se deca prilagode moći ćete uživati u roditeljstvu i tada ćete osetiti pravo značenje dvostrukog blagoslova.

Odlasci u tržne centre ili parkove postaju pravi izazov za mame blizanaca. Stoga se pokušajte dogovoriti s partnerom da se razdvojite. Dok on kupuje hleb s jednim detetom, vi s drugim izaberite voće. Decu u park vodite zajedno, kako bi se izbegle situacije da mama mora da pazi dete na toboganu dok je drugo visoko na merdevinama.

Izvor: index.hr
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije