odgoj dece
12.05.2023 Vaspitanje

Odgoj dece: Da li se vratiti na posao ili ostati kod kuće?

Kada je odgoj dece u pitanju, roditelji se često susreću sa tim da li je bolje vratiti se na posao nakon isteka porodiljskog ili ostati kući sa decom. Evo šta treba da uzmete u obzir.

Odgoj dece: Da li se vratiti na posao ili ostati kod kuće?

Razmišlljanje o tome da napustite posao može biti uzbudljivo, ali i zastrašujuće. Međutim, mnogo toga treba uzeti u obzir kada razmišljate o ovome. Veliki je izazov uskladiti obaveze prema poslu i brigu o deci. Razgovarajte sa svojim partnerom o svojim finansijama, ciljevima u karijeri i drugim faktorima pre nego što donesete odluku.

Odgoj dece: Prednosti i mane ostanka kod kuće

Mnogo je prednosti, ali i izazova ukoliko odlučite da ostanete kod kuće. U tom slučaju, detetu možete pružiti individualnu negu i pažnju u okruženju koje vi kontrolišete. Ali sa druge strane, vi ste odgovorni za kreiranje struktura i pronalaženja načina za učenje društvenih veština. Osim toga, dete će imati potrebu za socijalizacijom, stoga morate da organizujete detetu vreme za igru sa drugom decom. Takođe, ova potreba za socijalizacijom može uticati i na vas. Roditelj koji ostane kod kuće može osećati usamljenost, stres, pa čak i depresiju zbog nedostatka interakcije sa odraslima.

Drugi veliki izazov jesu porodične finansije. Prelazak domaćinstva sa dva primanje na jedno može da bude problematično s obzirom na troškove koje dete donosi sa sobom. Ovo zahteva dobro razrađen finansijski plan i prilagođavanje može potrajati. Istina je da nema pogrešne odluke. Neki ljudi se bolje osećaju ako održavaju ravnotežu između posla i poslovnog života, dok neki uživaju u tome da budu kući sa svojom decom ceo dan.

Šta treba uzeti u obzir prilikom ove odluke?

Svaka porodica živi u različitim okolnostima i svaka od njih će imati posebne razloge o kojima treba da razmisle. Međutim, evo nekoliko uobičajenih faktora o kojima treba razmisliti.

Finansije
Postoji zabluda da samo imućni roditelji mogu da priušte da ostaju kući sa decom. Međutim, mnoge druge porodice su u stanju da razrade funkcionalni sistem. Sedite sa partnerom i saberite prihode koje biste dobijali ako jedan roditelj odustane od posla.  Proverite kako bi ste u tom slučaju bili zdravstveno osigurani.  Takođe, ovo bi moglo značiti odricanje od luksuznih tretmana i potrošnji. To ne mora da znači da ih neće biti, ali će ih moda biti u manjoj meri.

Karijera
Ukoliko napravite pauzu od nekoliko godina u karijeri, to ne znači automatski da nećete moći nastaviti tamo gde ste stali. Mnogi roditelji koji ostanu kod kuće izoštravaju svoje poslovne veštine tokom boravka kod kuće. Održavanje kontakta sa kolegama, pohađanje kurseva za profesionalno usavršavanje, mogu biti od pomoći.

Vreme provedeno sa decom
Jedna velika prednost je što ćete imati dovoljno vremena sa decom, ali to ne mora da vas ograničava ostankom u četiri zida.Dane možete ispuniti odlaskom u park, izletima, zajedničkim igrama i slično. Vreme provedeno sa decom će vas naučiti novom setu veština poput fleksibilnosti, kreativnosti i strpljenju.

Samo vi možete doneti odluku koja je ispravna za vašu porodicu. Ostanak kod kuće može biti dobro rešenje ukoliko imate sve uslove za to. Sa druge strane, ako želite da radite, nema razloga da se osećate krivim za to.
evgenyatamanenko/GettyImagesPlus

još iz kategorije