23.08.2017 Porodica

Kako izaći na kraj sa (nevaljalim) bakama i dekama?

Svi mi znamo da bake i deke (ili bar većina njih) žele najbolje svojoj deci i unucima, ali često umeju da budu i veoma naporni, ne slušaju šta im se kaže, teraju po svom i na taj način izazivaju sukob među supružnicima. Evo nekoliko mudrih saveta kako da izbegnete sukobe i uspostavite, koliko god je to moguće, normalne odnose.

Closeup of a young girl whispering in grandmother’s ear outdoors

Tipovi i strategija
Većina mladih bračnih parova poremeti odnose sa svojim roditeljima kada na svet dođu deca. Čak i u onim slučajevima kada je kćerka imala divne odnose s majkom, neminovno dolazi do sukoba ako novopečena baka, počne da se ponaša kao mama ili kao „nadgledač radova“. Sukob je neminovan i onda kada svekrva počne da „pametuje“ snaji iako je i sama (dok je bila mlada) dobijala „ospice“ od „sveznajuće“ majke svog supruga. Mnogo je načina da se odnosi poremete, ali srećom, postoje i strategije koje mogu da dovedu do njihovog poboljšanja. Od toga kom tipu baka i deka pripadaju, zavisiće i strategija koju treba da odaberete.

1. POBRKANE ULOGE
Kakvi su?
Radi se o bakama i dekama koji se prema svojim unucima ponašaju kao da su im roditelji: mešaju se u njihovo vaspitanje, upadaju u reč roditeljima i kritikuju ih pred decom, brinu o zdravlju, jelu, odevanju i nezi vaše dece (iako to nije njihov posao i niko ih nije pitao za mišljenje), sve najbolje znaju i očekuju da ih uvek pitate za njihovo mišljenje o datom problemu… Kratko rečeno, prilično su naporni i sa njima je teško (ali ne i nemoguće) izaći na kraj.
Zašto su takvi?
U pozadini ovakvog ponašanja najčešće stoje dva razloga: ili su se o svojoj deci preterano brinuli dok su bila mala (pa sada ne mogu da shvate da im više nisu potrebni) ili se nisu dovoljno brinuli (pa sada to žele da nadoknade brinući se o unucima).
Kako da se postavite prema njima?
Prvo i osnovno, dajte im do znanja da ćete ih pitati za mišljenje onda kada sami ne budete znali šta treba da učinite. Drugo, zahvalite im se na brizi, ali im dajte do znanja da postoje mnoge druge stvari kojima bi mogli da se bave umesto da non-stop prate šta se dešava u vašoj porodici. Treće, pokušajte da zadržite smisao za humor pa ih preduhitrite pravim potezom pre nego što pronađu „razlog“ da se umešaju u vaš život. Na primer, ako baka stalno „zvoca“ što dete ne nosi kapu (iako vi smatrate da za to nema razloga), pre nego što izađete napolje, ponesite kapu sa sobom čime ćete je sprečiti da komentariše. Da li ćete detetu kasnije staviti kapu ili to ipak nećete učiniti zavisiće isključivo od vaše, a ne bakine procene.

2. STAROMODNI PRISTUP
Kakvi su?
Vaši ili suprugovi roditelji ne mogu da shvate da nešto što su oni činili dok ste vi bili mali, danas više nije aktuelno i smatra se staromodnim. Ljute se i vređaju, stalno kritikuju nove pristupe u pedijatriji, medicini, ishrani, a glavni argument za svoje ponašanje pronalaze u čuvenoj rečenici: „[ta je to vama falilo dok ste bili mali?“
Zašto su takvi?
Pošto su othranili, vaspitali i iškolovali svoju decu, smatraju da je njihovo iskustvo ogromno i neprikosnoveno, pa zato očekuju da se za savet obratite njima, a ne tamo „nekakvim“ pedijatrima, nutricionistima ili pedagozima. Pored toga, mnogi ljudi postanu svesni svojih godina tek kada dobiju unuke i kada im njihova deca kažu: „Ma hajde mama, to se danas ne radi tako!“. Verovatno se tada osećaju mnogo starijima nego što zapravo jesu.
Kako da se postavite prema njima?
Pokušajte da im na lep način objasnite da se svet umnogome promenio i napredovao od vremena kada ste vi bili mali. Ako je vaša majka nekada davno prala veš na ruke, pitajte je: „Ako je to jedini pravi način, zašto onda sada koristiš mašinu za pranje veša?“

3. KUPOVANJE LJUBAVI
Kakvi su?
Ovom tipu pripadaju bake i deke koje zatrpavaju svoje unuke poklonima svaki put kada dođu kod vas. Na taj način žele da privuku pažnju svojih unuka, ne shvatajući da je radost deteta usmerena ka poklonu, a ne ka njima samima. S druge strane, u toku trajanja takve posete, deca ne poštuju autoritet roditelja, opiru se i traže „utočište“ kod bake ili deke.
Zašto su takvi?
Za ovakvo ponašanje ima nekoliko objašnjenja, ali jedno je dominantno: Najverovatnije da nisu imali dovoljno novca dok ste vi bili mali pa nisu mogli da vam omoguće sve ono što su želeli i sada to „nadoknađuju“ preko unuka. U pozadini ovakvog ponašanja nema loših namera, ali posledice vremenom mogu da postanu i te kako loše! Deca će im se radovati dogod donose poklone, a kada se jednog dana pojave praznih ruku – doživeće potpuno ignorisanje i biće veoma razočarani.
Kako da se postavite prema njima?
Pre nego što dožive razočarenje, porazgovarajte sa njima i na vreme ih upozorite na štetne posledice takvog ponašanja. Objasnite im da unuci vole svoje bake i deke i onda kada im ništa ne donesu već im samo ispričaju priču ili se poigraju s njima. Podsetite ih na to da se ljubav ne može kupiti, već se samo može zaslužiti!

4. KRITIKA, I OPET KRITIKA
Kakvi su?
Deviza ovih baka i deka glasi: „Roditelji su krivi za sve!“ Ako je dete dobilo lošu ocenu u školi, krivi su roditelji; ako im se unuk/unuka obratio na način koji im se nije dopao, krivi su roditelji; ako dete neće da pohađa časove francuskog, naravno, opet su krivi roditelji! čak i ako padne sneg usred maja, pa dete ozebe, roditelji su to svakako morali da predvide…
Zašto su takvi?
Nekim ljudima zaista je teško ugoditi! Kritikuju tuđa rešenja, a ne umeju da ponude bolja. Ovde se najverovatnije radi o ljudima koji su imali autoritativne roditelje koji su im nametali svoju volju po svim mogućim pitanjima – od izbora zanimanja do izbora životnog saputnika, pa imaju potrebu da i oni to čine drugima. Veoma je verovatno da su se oni i prema vama tako ponašali dok ste bili mali, međutim, ne smete da dozvolite da se ta „tradicija“ prenese i na narednu generaciju, već morate da „podvučete crtu“.
Kako da se postavite prema njima?
Ovde ne pomaže ništa drugo osim da roditeljima iznesete svoj jasan i odlučan stav: „Možda grešimo, ali deca su naša i sami ćemo snositi posledice svojih odluka!“. Možda ćete svoj stav morati da ponovite bezbroj puta, dok vaši roditelji ne shvate da ste odrasle i odgovorne osobe kojima više nisu potrebni mama i tata da im kažu šta treba da rade. Na taj način ćete učvrstiti i svoj autoritet pred decom, jer ako dopustite da vas roditelji kritikuju za sve i svašta (i to pred decom), onda se nemojte iznenaditi ako i vaša rođena deca to počnu da čine!

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije