24.08.2017 Nežni kutak

Šta sve treba da znaju roditelji „duplih“ beba

Ako ste neizmerno želeli da rodite dete, a saznali ste da ćete uskoro imati dvoje – čestitamo! Ali, ne bi bilo na odmet da se organizujete pre nego što ih lično upoznate, jer imajte na umu i to da dvostruki blagoslov često dolazi ranije. Zato, prionite na posao sada, dok to još možete, jer uskoro ćete poželeti samo jedno – da se bar malo naspavate. Da li je ovo šala ili ne, otkrićete tada kad vaša porodica bude brojala dva člana više, a sada razmislite o tome ko će vam pomoći u prvo vreme i postarajte se da ono najneophodnije (pamučne pelene, benkice, peškirići, sredstva za negu, i slično) nabavite na vreme.

Four week old fraternal, twin baby boys swaddled in a turquoise blue wrap and sleeping in a wicker basket. Shot in the studio on a wooden background.

Ako nosite blizance, vrlo je verovatno da ćete se ranije poroditi – najverovatnije oko 37. nedelje. Ako se plašite prirodnog porođaja i smatrate da je mnogo teži zato što ćete roditi dve bebe, grešite. I u vašem slučaju sasvim je normalno poroditi se prirodnim putem. Porođaj neće biti duži, niti teži, jer je veličina beba manja (blizanci se rađaju, u proseku, sa 2,5 kg težine), a kada se porođajni kanal jednom dovoljno raširi, druga beba rađa se vrlo brzo nakon prve. Što se načina porođaja tiče, ako lekari ne insistiraju na carskom rezu, ne morate se tako ni poroditi. U tom slučaju, odluku možete doneti sami. To je od izuzetnog značaja onimženama koježele da se porode prirodnim putem, a ne znaju da je njihovo pravo to i da traže, jer činjenica je da je već postala praksa da se blizanci rađaju u operacionoj sali carskim rezom. U slučaju da su oba deteta okrenuta glavom nadole, prirodan, vaginalni porođaj biće identičan onom kao da nosite jednu bebu. ^ak i u slučaju da je prva beba zauzela takav položaj, a druga je okrenuta kontra, postoji mogućnost da se u toku porođaja i ona okrene glavom prema dole. Međutim, ako je to slučaj sa prvim detetom, savetovaće vam carski rez.

Kako hraniti blizance?
Šta god odlučili u vezi sa hranjenjem blizanaca, jedno je sigurno – moraćete da izdvojite dosta vremena za to. Dojenje može izgledati prilično zastrašujuće, ali eliminiše petljanje sa flašicama i enormno velikim količinama veštačkog mleka. Razmislite još jednom: majčino mleko je najbolji izbor. Ako se pitate da li je to izvodljivo, ukazaćemo vam četiri činjenice u vezi sa dojenjem blizanaca:

1. Možete proizvesti dovoljnu količinu mleka, jer stvaranje mleka funcioniše po principu potražnje (možete dojiti i tri bebe). Jedino je važno da se dobro hranite, unosite više kalorija (dodatnih 500 kalorija po bebi) i tečnosti i , naravno, da to želite. Babica će vas uputiti u detalje pomoću kojih ćete uspostaviti laktaciju neophodnu za potrebe beba.
2. Možete da ih hranite istovremeno držeći ih nameštene na jastucma, jedno s jedne strane, drugo s druge. Ako ih dojite istovremeno, skratićete vreme dojenja, jer u protivnom, čim završite s jednim, to isto, moraćete da uradite i s drugim detetom, što može predstavljati priličan napor.
3. Svakom detetu ponudite obe dojke – tako ćete nadoknaditi različite potrebe beba, jer ako jedna jede više od druge, menjanjem dojki prilikom svakog obroka, održaćete jednake zalihe mleka u njima.
4. Ako uspostavite normalnu laktaciju, možete praviti i „banke mleka“, pa vas neko može zameniti u hranjenju dok se vi odmarate.

Ukoliko ste se odlučili da blizance hranite na bočicu, znajte da će vam biti potrebno dva para ruku. Šalu na stranu, ali prilično je teško istovremeno hraniti dve gladnice koje same ne mogu držati flašice. Možete ih staviti na veliki jastuk, jednu do druge, i pridržavati bočice, ali ipak je mnogo bolje da je pored vas neko ko će vam priskočiti u pomoć. Dobra strana ovakvog načina hranjenja je u tome što ćete uvek znati koliko je koja beba pojela. Naravno, uvek postoji mogućnost da ih hranite odvojeno, ali to će biti veliki problem, jer to zahteva i različit raspored spavanja, što će kasnije uticati na teškoće u uvođenju dnevnog režima ishrane i spavanja.

Kako ih negovati?
U prvim danimaživota vaših blizanaca kupanje će vam oduzimati mnogo vremena, jer ih ne možete kupati istovremeno. Najbolje što možete učiniti jeste to da jednu bebu kupate vi, drugu vaš suprug ili neko ko vam pomaže, a to možete činiti istovremeno, u dve kadice. Ako nemate pomoć sa strane, onda jednu bebu kupajte jedne večeri, drugu druge – u prvim danimaživota nije neophodno svakodnevno kupanje – samo ih u međuvremenu obrišite nakvašenim sunđerom.
Dok su bebe, uradite sve što možete da budu zajedno. Budite ih istovremeno, uspavljute, kupajte, šetajte. Kad god je moguće, podelite obaveze oko beba sa suprugom – danas jednu nosite vi, drugu vaš muž, sutradan obrnuto. Na taj način, svi ćete se bolje upoznati.
Izbegnite strašnu grešku koju mnogi čine deleći ih na „mamino“ i „tatino“ dete – jer oba deteta podjednako zaslužuju ljubav i majke i oca.
I još jedan koristan savet. Zapisujte sve – ko je na kojoj strani sisao, ko se kupao juče, a ko danas, kada je ko bio bolestan, kada je izvršena vakcinacija…

Šta kada malo porastu?
Najbolja stvar koja se svakome od njih dogodila jeste upravo istovremeno rođenje onog drugog, pa blizancima nikada nije dosadno u kući, uvek pored sebe imaju vršnjaka s kojim će se igrati, a interesantno je i to da većina njih međusobno razvije sopstveni jezik pomoću kojeg se sporazumevaju. Istovremeno, ni vama nikad neće biti dosadno, ali morate biti na stalnom oprezu kad malo porastu i prohodaju, jer gotovo je nepisano pravilo da nestašluk koji propusti da učini jedna beba, druga odmah nadoknadi. Ovde važi pravilo „dvostruko više“, u ovom slučaju, to znači dvostruko više pažnje. Kada dođe vreme za igru sa drugom decom, motivišite ih na to. Blizanci često imaju svoj mali „začarani“ svet i ignorišu drugu decu. Najbolje bi bilo da ih uključite u neki kolektiv.

Koliko su vezani jedno za drugo?
Blizanci su vrlo vezani jedno za drugoga i to će tako ostati do kraja njihovogživota. Međutim, treba ih pustiti da izgrade svoje ličnosti – svako dete pojedinačno. U suprotnom, upravo ta preterana bliskost može imati negativne posledice kada dođe vreme za osamostaljivanje uživotu (bilo da se radi o poslu, putovanjima, pronalaženju partnera).
Iako su rođeni istovremeno, oni nisu komplet nečega što obavezno ide jedno s drugim, te se potrudite da im omogućite pravilan emotivni i psihofizički razvoj od najranijih dana. Nemojte ih oblačiti identično, ne obraćajte im se u množini i ne kritikujte oba deteta ako je samo jedno od njih nešto zgrešilo. Istovetnost njihovog razvoja često vodi ka poređenju, a ono ka rivalstvu. Zato, izbegnite sve to! Razvijajte njihove pojedinačne naklonosti i interesovanja (ako jednoželi da ide na plivanje, a drugo na časove plesa – omogućite im to). Uvek uvažavajte razlike među njima. Svako od njih ima pravo na svoju omiljenu hranu, svog najboljeg druga, svoju igračku – svoj život.

Foto: Guliver/Thinkstock
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije