Porođaj blizanaca
12.04.2023 Porođaj

Porođaj blizanaca ili trojki: Sve što treba da znate

Ako nosite više od jedne bebe, porođaj blizanaca ili trojki treba pažljivo planirati jer je glavni rizik da će se vaše bebe roditi prerano.

Otkrivamo vam sve o porođaju više beba – da li je bolji carski ili prirodan porođaj, kako da prepoznate da ćete uskoro roditi i mnogo toga.

Porođaj blizanaca ili trojki: Sve što treba da znate

Planiranje porođaja

Kada nosite blizance ili trojke, važno je planirati porođaj. Vaš medicinski tim će razmotriti rizike od prevremenog porođaja. Generalno, što duže vaše bebe mogu da ostanu kod vas u stomaku, to bolje. Ali kada ste trudni sa trojkama ili više, ponekad se mogu javiti komplikacije. To često može značiti da je bolje za vas i vaše bebe ako se rode ranije.

Normalna trudnoća traje 40 nedelja. Prosečna dužina trudnoće za trojke je 32 nedelje. Za četvorke, prosečna dužina je 30 nedelja. Nastavak višestruke trudnoće posle 36 nedelja može biti rizičan i za vas i za vaše bebe.

Prirodan porođaj blizanaca ili carski rez

Kada odlučujete o tome kako ćete roditi vaše bebe, vaš lekar će uzeti u obzir više faktora i savetovati vas šta je najbolje za vas. Važan je:

  • položaj svake bebe
  • položaj placente
  • rizik da se bebe zapetljaju tokom vaginalnog porođaja
  • težina svake bebe
  • vaše zdravlje
  • zdravlje beba

Carski rez se obično smatra najbezbednijim kada nosite trojke ili više beba. Rađanje trojki ili više vaginalno je veoma retko. Ne preporučuje se zbog većeg rizika od komplikacija porođaja i mortaliteta odojčadi.

Porođaj blizanaca

Prevremeni porođaj

S obzirom da će se vaše bebe roditi ranije, biće im potrebna posebna nega. Važno je da porođaj planirate u bolnici koja može da pruži intenzivnu negu novorođečadima ali i vama.

Ako će se vaša beba roditi rano (prevremeno rođena), vaš lekar može preporučiti da vam da injekcije steroida. Injekcije vam se daju pre porođaja. Steroidi mogu pomoći u razvoju pluća vaše bebe. Ovo im može pomoći da lakše dišu nakon rođenja.

Ako očekujete blizance ili trojke i osećate da počinjete da se porađate, hitno se obratite svom lekaru. Znaci i simptomi porođaja su isti:

Tokom trudnoće, sluzni čep zatvara grlić materice. Porođaj počinje kada primetite da je čep ispao.

Žene koje su trudne sa više beba mogu se poroditi prirodnim putem pre 35. nedelje.

Odmah se obratite svom medicinskom timu ako imate bilo kakve znake prevremenog porođaja. Možda je moguće usporiti ili zaustaviti porođaj. Najverovatnije ćete odmah biti primljeni u bolnicu.

Bebama rođenim pre 34 nedelje može biti potrebna pomoć u disanju, hranjenju i održavanju toplote. Oni su u većem riziku od komplikacija nego bebe rođene u punom terminu. Zato je važno da vam na vreme bude pružena nega i pomoć nakon porođaja.
Miljana Momirović

undefined undefined/GettyImagesPlus, kckate16/GettyImagesPlus

još iz kategorije