pelenski osip
12.03.2023 Nega bebe

Kako lečiti pelenski osip

Pelenski osip neprijatan je i bebi i roditeljima. Mnogi roditelji se kada ga primete zabrinu, ali u suštini nema razloga za strah. Pročitajte više o tome kako lečiti pelenski osip i pomoći svojoj bebi da ga se reši.

Kako lečiti pelenski osip

Često menjanje pelena

Kako biste ublažili ovaj problem, za početak je potrebno da smanjite na minimalno kontakt između bebine kože i urina, odnosno izmeta. Predugo držanje jedne pelene na bebi je jedan od glavnih uzročnika pelenskog osipa te kako biste sprečili njegovu pojavu ili ublažili simptome potrebno je da veoma često menjate pelene. Zaprljana pelena trebalo bi da se menja na svaka dva do tri sata. Ukoliko se osip već stvorio, možete menjati pelenu svaki put kada se beba probudi.

Izbacite vlažne maramice iz upotrebe

Neki sastojci vlažnih maramica mogu izazvati alergiju i osip. Veoma je bitno da se naglasi da se ovo odnosi i na vlažne maramice koje su namenjene za osetljivu kožu. Jednoličan crveni osip koji se pojavio na svim mestima preko kojih ste prethodno prešli maramicom, pokušajte pre svega da promenite brend. Ukoliko vam ni drugi brend ne bude odgovarao, probajte da isključite vlažne maramice iz upotrebe. Isto to možete probati i sa pelenama, nekada se pelenski osip povlači nakon promene brenda pelena. Nemojte biti preterano rigorozni kada je u pitanju dezinfekcija jer upornim čišćenjem možete ukloniti i zdrave bakterije koje su potrebne bebi. Kada ste u prilici, koristite krpui toplu vodu.

Kontakt vazduha i bebine kože

Ne biste verovali koliko ovaj jednostavan postupak može doprinetii u smirivanju osipa. Ostavite golu bebu na peškiru i pustite je da bude golišava neko vreme. Koža koja ima kontakt sa kiseonikom mnogo se brže oporavlja.

Krema sa cinkom

Krema na bazi cinka može pomoći kao barijera koja pomaže da se izmet i urin zadrže dalje od nežne kože. Takođe, probajte da izbegnete korišćenje bebi pudera jer udisanje tog pudera može biti toksično.

Ishrana koja može izazvati crvenilo

Citrusno voće, zdravi sokovi i hrana od paradajza može izazvati crvenilo i svrab. Dok osip ne prestane, nemojte bebi davati ove vrste hrane.

U nekim slučajevima je bitno da se savetujete sa lekarom

Kada je osip nastao zbog gljivične ili bakterijske infekcije, bebi je potrebna konkretna terapija. Obratite pažnju na to kakav je osip, da li ima male crvene izbočine, plikove ili se ljušti. Ukoliko vidite bilo šta od ovoga i primetite da osip ne spada nekoliko dana, obavezno posetite dokrota.

Budite ubeđeni da osip nema veze sa tim koliko ste pažljivi kao roditelji. Poslušajte naše savete i za nekoliko dana osip bi trebalo da se povuče. U svakom slučaju, nikada nemojte izbegavati da se konsultujete sa lekarom.
Jovana Jevtić

Inside Creative House/GettyImagesPlus

još iz kategorije