17.04.2016 Zdravlje deteta

Kako prepoznati male boginje?

Uzročnik ovog izuzetno zaraznog oboljenja jeste Morbilli virus, koji se prenosi kapljično i u organizam ulazi preko gornjih disajnih puteva i sluzokože kapaka. Inkubacija traje oko deset dana, a u poslednjoj trećini tog perioda bolesnik je infektivan.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Male boginje počinju temperaturom koja postepeno raste i praćena je malaksalošću, da bi nakon tri do četiri dana nastupilo kratkotrajno poboljšanje, posle čega bolest ponovo uzima maha.

Pored visoke temperature javlja se osip, prvo iza ušiju, potom na licu i vratu pa prema ostalim delovima tela. Kapci su upaljeni, oči suzne i preosetljive na svetlost. Promene na koži povlače se posle pet-šest dana, kada epiderm počinje da se peruta. Lečenje je simptomatsko a uključuje lekove za snižavanje temperature i ublažavanje upale sluzokože kapaka.

U slučaju respiratornih tegoba propisuju se medikamenti za smirivanje kašlja i kapi za nos.  Kao i sve dečje bolesti, male boginje se povlače bez ikakvih posledica, a nakon ozdravljenja stvara se doživotni imunitet.

Međutim, u retkim slučajevima mogu nastati komplikacije, virusne i bakterijske infekcije, među kojima ima i oboljenja opasnih po život, kao što su upala mozga i moždanih ovojnica. Vakcinacija protiv morbila obavezna je za svu decu nakon prve godine života, a revakcinacija se sprovodi nakon četiri-pet godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije