male boginje
13.01.2023 Zdravlje deteta

Kako prepoznati male boginje?

Male boginje su izuzetno zarazna dečija bolest koja obično zahvata gornje disajne puteve, oči, a kod koje su moguće ozbiljne komplikacije. Ukoliko posumnjate na male boginje odvedite dete kod lekara bez odlaganja

 

Šta su male boginje?

Uzročnik ovog izuzetno zaraznog oboljenja jeste Morbilli virus, koji se prenosi kapljično i u organizam ulazi preko gornjih disajnih puteva i sluzokože kapaka. Inkubacija traje oko deset dana, a u poslednjoj trećini tog perioda bolesnik je infektivan. Prepoznatljive su po tipičnom osipu koji izbija u drugoj fazi zaraze. 

Izuzetno su zarazne, na jedan otkriveni slučaj očekuje se još 17 do 20 zaraženih. Šire se pre svega među predškolskom decom, a epidemije malih boginja beleže se još od VII veka. Ova bolest je u XX veku bila gotovo iskorenjena zahvaljujući vakcinaciji. Pre vakcinacije od nje je obolevalo 13 miliona ljudi godišnje, a smrtnost kod dece je bila prilično visoka.

 

Kako prepoznati male boginje?

Male boginje počinju naglom temperaturom, konjuktivitisom, kijavicom i kašljem. Prvi simptomi mogu da izbiju i nakon 12 dana nakon kontakta sa obolelim, jer je period inkubacije morbila prilično dug (10 – 12 dana).

Temperatura i malaksalost su prvi simptomi i traju oko tri dana. Nakon toga nastupa  kratkotrajno poboljšanje, posle čega bolest ponovo uzima maha.

Pored visoke temperature, posle tri-četiri dana iza ušiju se pojavi tamnoružičasti osip. Potom se širi na ostale delove tela i obično traje pet do sedam dana. Dete se može loše osećati i imati male bele tačkice sa unutrašnje strane obraza. Kapci su upaljeni, oči suzne i preosetljive na svetlost, a dete ima karakterističan plačni izraz lica koji je jedan od prepoznatljivih simptoma malih boginja.

Kad osip prestane da se širi, temperatura opada i dete počinje da se oseća bolje. Moguće komplikacije kod malih boginja su infekcija uha i pluća, a daleko najozbiljnija je upala mozga. Pobrinite se da dete uzima dovoljno tečnosti.

 

Ko može da oboli od malih boginja?

Svaka nevakcinisana osoba, kao i osobe kod kojih imunizacija nije bila uspešna. Osobe koje su jednom stekle imunitet imaju ga doživotno.

 

Kako se leče male boginje?

Lek za male boginje ne postoji. Dete mora samo da se izbori sa bolešću. Naravno, daju se lekovi za obaranje temperature, odgovarajuća ishrana i dosta tečnosti.

U slučaju respiratornih tegoba propisuju se medikamenti za smirivanje kašlja i kapi za nos.  Kao i sve dečje bolesti, male boginje se povlače bez ikakvih posledica, a nakon ozdravljenja stvara se doživotni imunitet.

Međutim, u nekim slučajevima mogu nastati komplikacije, virusne i bakterijske infekcije, među kojima ima i oboljenja opasnih po život, kao što su upala mozga i moždanih ovojnica.

 

Zašto su male boginje opasne?

Nažalost, komplikacije kod malih boginja nisu retke i mogu ozbiljno ugroziti dete (ali i odrasle). Po podacima Batuta, one se javljaju u čak 30 odsto slučajeva i one se ne mogu unapred sprečiti. Najčešća komplikacija je upala pluća, a najozbiljnija upala moždanih ovojnica koje izazove bakterija Streptococcus pneumoniae.

Male boginje dovode do pada imuniteta koji može da traje nekoliko nedelja i to je razlog povećane osetljivosti na druge infekcije, a posebno na infekcije koje uzrokuje Streptococcus pneumoniae. Komplikacije su najčešće kod dece mlađe od 5 godina i kod odraslih.

 

Kako se zaštititi od malih boginja?

Najbolja zaštita, tvrde lekari, jeste vakcinacija koja je dovela skoro do istrebljenja ove bolesti. Uz to, izuzetno su važne mere higijene, često pranje ruku, a i zaštitna maska može da bude od pomoći.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije