20.01.2014 Zdravlje deteta

Najčešće tegobe malšana: Zašto moja beba povraća?

Neke bebe povraćaju čak i dva do tri puta dnevno nakon obroka, a druge znatno ređe. Novorođenče koje halapljivo sisa i brzo isprazni bočicu nakon obroka, obično se uznemiri i zaplače i pri tom povrati.

povracanje

O čemu se radi?

Povraćanje koje se javlja kod novorođenčadi, a ponavlja iz dana u dan, često se naziva habitualno povraćanje. To je najčešće posledica nemira novorođenčeta koje jede vrlo brzo i tada proguta znatnu količinu vazduha koji se nakuplja u želucu, i izađe napolje obično kada dete podrigne i sa vazduhom izbaci i malu količinu mleka.

Povraćanje može biti i početni simptom neke zarazne bolesti, kao na primer gripe ili infekcije disajnih puteva. Ponavljano povraćanje u prvim mesecima novorođenčadi može biti znak poremećaja funkcije želuca i često je u vezi sa nekom probavnom smetnjom.

U pojedinim slučajevima javlja se kao propratni simptom infekcija, upale grla, ali i kao simptom ozbiljnijih poremećaja kao što je upala slepog creva.

Šta preduzeti?

Ako vaša bebica nakon obroka povrati malo mleka, pa makar i svakodnevno, nemate razloga za brigu ako ona dobro napreduje, jer će ta pojava sigurno prestati. Međutim, ukoliko je povraćanje učestalo i pri tom beba ne dobija na težini, obavezno se konsultujte sa pedijatrom koji će utvrditi pravi razlog povraćanja i odrediti način lečenja.

Bilo bi dobro da preispitate svoju tehniku hranjenja, jer možda u tome leži rešenje problema. U najvećem broju slučajeva povraćanja nije neophodan lekarski pregled, dovoljno je ograničiti unos hrane, dati detetu dosta tečnosti u malim obrocima tokom 24 časa jer ćete time postići najvažnije – sprečićete dehidraciju i gubitak telesne težine svoje bebe.

Pogledajte i: Zašto su bebama hladne šake i stopala

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije