Povraćanje krvi u trudnoći
13.05.2023 Prvi trimestar

Povraćanje krvi u trudnoći: Kada je opasno?

Mučnine u drugom stanju su potpuno normalne ali povraćanje krvi u trudnoći može biti znak za uzbunu. Otrkivamo vam sve po povraćanju i krvarenju iz nosa.

Mnoge trudnice nemaju druge simptome u ranoj trudnoći, osim jutarnjih mučnina. Procenjuje se da ih čak 70% mladih mama doživljava u prvom trimestru. Obično počinju oko 6. nedelje, a doživljavaju vrhunac simptoma oko 9. nedelje. Srećom, uglavnom nestaju do 14. nedelje trudnoće.

Međutim, šta ako se u međuvremenu pojavu krvarenje tokom povraćanja ili ste primetili krv iz nosa? Nastavite da čitate.

Povraćanje krvi u trudnoći: Kada je opasno?

Šta uzrokuje povraćanje krvi u trudnoći?

Ako primetite krvi dok povraćate tokom trudnoće, odmah pozovite svog doktora. Iako to možda nije uvek ozbiljno, vaš lekar će vam postaviti detaljnija pitanja kako bi stekao uvid u potencijalne uzroke. Ovo može takođe uključivati ultrazvuk, merenje kiseonika ili testove krvi. Otkrivamo vam i: Trudničke tegobe: grčevi u nogama (mojabeba.rs)

Evo nekoliko stvari koje mogu izazvati povraćanje krvi.

Jutarnja mučnina

„Jutarnja mučnina“ je  u stvari naziv jer se mučnina i povraćanje mogu javiti bilo kada, danju ili noću. U suštini, procenjuje se da je povraćanje 1 ili 2 puta dnevno normalno za trudnice. Ovo su faktori koji mogu doprineti osećaju nelagode u želucu:

 • Porast nivoa estrogena
 • Nizak nivo šećera u krvi
 • Stres i iscrpljenost
 • Osetljivost na neke namirnice
 • Otežano kretanje i osećaj pritiska

U jednoj studiji, istraživači su otkrili da protein koji se prenosi krvlju može biti ono što izaziva mučninu i povraćanje, posebno u ekstremnim slučajevima kao što je Hiperemesis gravidarum.

Povraćanje krvi u trudnoći: Hipermeza

Ako je vaša jutarnja mučnina jača i povraćate četiri ili više puta dnevno, možda imate stanje koje se zove hiperemeza. Osim prekomernog povraćanja, možete osetiti i stalnu vrtoglavicu ili nesvesticu, gubitak težine, zatvor, dehidraciju i nemogućnost konzumiranja i zadržavanja adekvatnih količina hrane ili pića.

Stalno povraćanje može opteretiti jednjak koji kada postane previše iritiran, krvari. Međutim, ako pukne zbog povrede kao što je nasilno povraćanje, neophodno je da odmah potražite medicinsku pomoć.

Simptomi povrede jednjaka uključuju:

 • Mučnina
 • Krv tokom povraćanja (obično velika količina)
 • Groznica
 • Ubrzano disanje

Gingivitis u trudnoći

Zbog promene nivoa estrogena i progesterona tokom trudnoće, možete osetiti primetiti oticanje ili čak krvarenje desni. Ovo je poznato kao trudnički gingivitis, koji je oblik bolesti desni.

Simptomi gingivitisa u trudnoći uključuju:

 • Otečene desni
 • Krvarenje desni, posebno prilikom čišćenja koncem ili četkanja
 • Osećaj pojačane osetljivosti desni

Krvarenje nosa u trudnoći

Tokom trudnoće, cirkulacija krvi se povećava, što uključuje i sitne krvne sudove u nosu. Međutim, pošto su sudovi u vašem nosu tako tankih zidova, možda neće uvek moći da prime povećanu zapreminu krvi, što ponekad može dovesti do pucanja. Ali ne brinite, krvarenje iz nosa u trudnoći je vrlo često i potpuno normalno.

Zato ako imate krvarenje u nosu, možda ćete primetiti i krv tokom povraćanja jer nešto krvi iz nosne šupljine može kapnuti u grlo, gde se može skupiti.

U slučaju da često imate krvarenje iz nosa, desni ili povraćate krv, obratite se svom ginekologu ili lekaru koji će sprovesti detaljne analize kako bi utvrdili uzrok. Pogledajte i ovo: Kosa u trudnoći: Opadanje, tanke vlasi, farbanje (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

dragana991/GettyImagesPlus

još iz kategorije