27.03.2016 Kutak za mame

Prvi prikriveni simptomi: Prepoznajte u startu rak jajnika

Rak jajnika, u praksi poznat i kao “tihi ubica”, tumor je koji se možda i najčešće dijagnostikuje u već poodmakloj fazi jer nema upečatljive i jasne simptome. Ipak, postoje rani simptomi, odnosno tegobe na koje morate da obratite pažnji, te da se javite lekaru odmah po njihovom primećivanju kako biste povećali šansu za izlečenje ove opake bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U Srbiji svake godine više od 800 žena oboli raka jajnika, a 450 žena izgubi bitku protiv ove opake bolesti. Među najčešćim uzrocima su genetska predispozicija, uzrast, ali i preterana upotreba oralne kontracepcije.

Zbog zanemarivanja pratećih simptoma bolesti, ženama se u 80 odsto slučajeva rak jajnika dijagnostifikuje tek kada on već značajno uznapreduje. Stoga, obratite pažnju na prve simptome ove bolesti, i na taj način sprečite njeno razvijanje i povećajte šanse za izlečenje…

1. Bolovi u leđima, stomaku i karlici

Ukoliko ste sigurne da ne patite od osteoporoze ili artritisa, često ste u pokretu i fizički ste aktivni, ali ipak imate česte bolove u donjem delu leđa, to bi mogao biti jedan od prvih prikrivenih simptoma ove opake bolesti.

Bolovi u stomaku i karlici mogu biti posledica raznih bolesti, pa i tumora na drugim organima, ali ako se ova kombinacija simptoma uz nadimanje stomaka pojavljuje redovno i uzrokuje neke druge probleme kod funkcionisanja organizma, neophodno je da posetite lekara.

Koji su još rani simptomi raka jajnika čije uočavanje na vreme može da vam spasi život pogledajte OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije