Implantacijsko krvarenje
17.05.2023 Prvi trimestar

Implantacijsko krvarenje: Ovako ga je najlakše prepoznati

Nakon oko sedam do 14 dana od oplodnje, lagano krvarenje koje se javlja naziva se implantacijsko krvarenje i potpuno je normalan deo trudnoće.

Ovo je uzrokovano oplođenom jajnom ćelijom (ili jajnim ćelijama) koja se implantira u sluznicu materice koja je obložena krvlju. Implantacijsko krvarenje obično traje dan ili dva dana. S obzirom da se dešava otprilike u vreme kada biste očekivali menstruaciju, možda ćete je u početku zameniti. Možda vam bude korisno i ovo: Rana trudnoća ili PMS: Prepoznajte simptome (mojabeba.rs)

U nastavku pogledajte kako da prepoznate simptome i šta se dešava u vašem telu.

Implantacijsko krvarenje: Ovako ga je najlakše prepoznati

Kako lekari kažu, ovo se dešava od 1 do 2 nedelje nakon oplodnje. Evo zašto stručnjaci misle da se to dešava:

Nakon što spermatozoidi oplode jajnu ćeliju, počinje trodnevno ili četvorodnevno putovanje od jajovoda do vaše materice. Za to vreme se deli na stotine identičnih ćelija. U međuvremenu, vaši jajnici oslobađaju estrogen koji uzrokuje da se sluznica materice zgusne i razvije više krvnih sudova. Zidovi materice se pripremaju da „ugoste“ vašu bebu.

Kada embrion (oplođena jajna ćelija) uđe u matericu, naziva se blastocista, sićušna loptica od nekoliko stotina ćelija. Dan ili dva kasnije, počinje da se postavlja u sluznicu vaše materice, gde nastavlja da raste i deli se. Dok se uvlači u endometrijum, blastocista može izazvati pucanje sitnih krvnih sudova, što dovodi do male količine vaginalnog krvarenja.

Implantacijsko krvarenje: Simptomi

Pored laganog krvarenja, neke mame imaju i ove simptome implantacije:

  • Lagani grčevi (implantacijski grčevi)
  • Mučnina
  • Osećaj napetosti u grudima
  • Bol u donjem delu leđa
  • Promene raspoloženja
  • Glavobolja

U slučaju da imate ove simptome, to nije garancija da ste u drugom stanju jer ovo može biti znak i ovulacije ili PMS-a. Da biste bili sigurni, test na trudnoću je najbolji način da saznate da li ste trudni. Iako ćete možda morati da sačekate još nekoliko dana da biste dobili tačan rezultat.

Kada dolazi do implantacijskog krvarenja?

Implantacijsko krvarenje se obično javlja oko sedam do 14 dana nakon začeća – otprilike u isto vreme ili neposredno pre nego što biste očekivali menstruaciju. Ovo je otprilike u isto vreme kada bi se oplođeno jaje zakačilo za zidove materice.

Koliko dugo traje implantacijsko krvarenje?

Za razliku od menstruacije, implantaciono krvarenje obično ne traje duže od dan ili dva, najviše tri. Ovo je vreme koje je potrebno da se oplođeno jaje potpuno implantira u sluzokožu materice.

Šta ako ne dođe do implantacijskog krvarenja?

Implantacijsko krvarenje se ne dešava u svakoj trudnoći i zato ne brinite, i dalje postoji šansa da ste u drugom stanju. Između 15 i 25 procenata trudnica ima blago krvarenje u prvom trimestru, dok ga ostale mame uopšte nemaju.

Kako da ga razlikujete od menstruacije?

Evo kako da utvrdite da li je verovatnije da li je vaše krvarenje biti implantaciono krvarenje ili menstruacija:

  • Količina krvi. Implantacijsko krvarenje je mnogo lakše od tipične menstruacije. Obično je slično tačkastom krvarenju.
  • Dužina trajanja. Većina mama krvari tri do sedam dana tokom menstruacije. S druge strane, implantacijsko krvarenje često traje samo jedan do tri dana.
  • Boja. Menstrualna krv je obično jarkocrvena ili tamnocrvena, ali implantacijska krv obično je svetloroze, braon ili svetlocrveno.
  • Gustina. Mnoge žene ima gustu menstrualnu krv koja može postati poput gela, dok je implantacijska krv vrlo retka i tečna.

Ako imate svetlocrveno krvarenje u bilo kom trenutku nakon pozitivnog testa na trudnoću ili ako imate druge simptome (grčevi, vrtoglavica ili osećaj mučnine), odmah zakažite pregled kod ginekologa da bi se što pre utvrdilo da li ste u drugom stanju, kao i da li je sve u redu. Moguće su vanmaterične trudnoće koje mogu biti vrlo opasne, zbog čega je korisno biti siguran na vreme.

 
Miljana Momirović

alexsokolov/GettyImagesPlus

još iz kategorije