Izborite se s jutarnjom mučninom

Eksperti su konačno identifikovali ključne metode – od načina ishrane do najnovijih medikamenata – koje će efikasno eliminisati jutarnju mučninu.

Desilo se i to – postaćete majka! Ali, umesto da sijate od sreće, vi veći deo dana provodite sagnuti nad WC šoljom, silno priželjkujući da tegobama dođe kraj. Ukoliko vam ovo deluje poznato, znajte da niste jedina trudnica koja se ovako oseća i razmišlja. Gotovo tri četvrtine žena imaju mučnine u prvim mesecima trudnoće, i to tokom celog dana. U najvećem broju slučajeva epizode se javljaju u rasponu od šeste do osme nedelje i povlače se oko 12. do 14. nedelje. U težim slučajevima, mučnina može da se pojavi ranije i da traje mnogo duže.
Još nije precizno utvrđeno zbog čega nastaje ovaj problem. Prema najnovijoj naučnoj teoriji, uzrok bi mogao da bude protein u krvi – diferencijalni faktor rasta 15 (GDF15). Naime, američki istraživači su utvrdili povišen nivo ovog proteina u krvi kod žena koje osećaju mučninu u drugom tromesečju. No, bez obzira na pravi uzrok, ukoliko epizode mučnine remete normalne svakodnevne aktivnosti, isprobajte ove metode…

Obezbedite vreme za odmor
Umor može da pogorša osećaj mučnine i sve prateće simptome. Zato u toku dana odvojte vreme kad ćete se odmarati. To ne mora obavezno da bude dremež, ali je važno da neko vreme provedete u ležećem položaju i da ne radite ništa energičnije od prebacivanja kanala na daljinskom upravljaču!

Izbegavajte glad
Kad osećate jaku mučninu, hrana vam je verovatno zadnja stvar na pameti. Ipak, treba da znate da prazan želudac može pojačati simptome jutarnje mučnine. Najbolje je da pojedete nekoliko krekera ujutro čim otvorite oči, te da praktikujete lakšu užinu pre odlaska na spavanje. Da biste olakšali sebi stvaranje ove navike, pored uzglavlja držite pakovanje običnog keksa (bez dodatka čokolade i drugih sastojaka), kao što je neki od integralnih proizvoda.

Pripremite pribor za „prvu pomoć“
Kad se iznenada pojavi snažan nagon na povraćanje, obično ne postoji način da se zaustavi. Zato je praktično da u ručnoj torbi uvek imate nekoliko korisnih sitnica. One mogu da uključe kesu za povraćanje, vlažne i papirne maramice, mentol pastile i flašicu vode.

Potražite stručnu pomoć
Ako ne uspevate da zadržite hranu ili tečnost koju konzumirate i ne možete normalno da funkcionišete tokom dana, onda postoji mogućnost da je reč o poremećaju koji se stručno naziva Hiperemesis gravidarum (HG), a koji pogađa jedan do dva procenta trudnica. On zahteva adekvatan medicinski tretman i primenu određenih medikamenata. Ukoliko sumnjate na Hiperemesis gravidarum, bez oklevanja se konsultujte s ginekologom koji vodi vašu trudnoću.

Vodite dnevnik mučnina
Kao što iskustvo pokazuje, jutarnja mučnina može da se manifestuje u bilo koje doba dana. Zato je korisno da evidentirate sve epizode i da na osnovu toga utvrdite dinamiku problema. Za neke trudnice ovaj problem je izraženiji u jutarnjim satima, dok je za druge u večernjim. Kad uočite pravilo javljanja, moći ćete bolje da isplanirate svoje dnevne obaveze.

Stvorite mrežu podrške
Razmena iskustava i načina borbe kad su u pitanju životni problemi uvek je psihološki važna. To važi i za jutarnje mučnine i način na koji one utiču na vaš svakodnevni život. Izolacija, zbog nepredvidljivosti i efekata mučnine, nikad nije dobra, jer stvara osećaj da ste usamljeni u svojim mukama. Povežite se s drugim budućim majkama koje doživljavaju slične ili iste tegobe i razmenjujte svoja isksutva i korisne savete. To lako možete da učinite i ako se priključite onlajn forumima ili Fejsbuk grupama.

Nastavite s fizičkom aktivnošću
Eksperti za ginekologiju i akušerstvo preporučuju pola sata fizičke aktivnosti četiri puta nedeljno. Možda je to poslednja stvar koja vam sada pada na pamet, ali norveške studije pokazuju da lagane vežbe ublažavaju simptome jutarnje mučnine.

Koristite slamku
Kod nekih žena čak i voda aktivira nagon na povraćanje. No, optimalna hidratacija organizma tokom trudnoće je od izuzetne važnosti. Stručnjaci preporučuju ispijanje šest do osam čaša dnevno i neznatno više u zadnjem tromesečju. Zato, da biste prebrodili ovaj problem, a nastavili da uzimate dovoljno vode, pokušajte da je pijete kroz slamku, ili iz čaše s poklopcem. Temperatura napitaka takođe može biti važna. Eksperimentišite s ledenim pićima ili vrelim čajem, kako biste utvrdili šta vam najviše prija. Sem toga, budite kreativni kad je u pitanju forma tečnosti koju konzumirate. Probajte zamrznuto voće, ili grickajte kocke leda.

Zamenite mirise
Kad ste u fazi jutarnjih mučnina, onda svaki miris – od omiljenog čaja do omiljenog parfema – može da aktivira osećaj mučnine. Zapravo, mirisi su za mnoge žene osnovni okidač problema. Otkrijte koja vam aroma najviše odgovara, npr. neko esencijalno ulje, i nakapajte malo na maramicu, koju ćete prisloniti na nos i tako blokirati druge iritantne mirise iz okruženja, naročito one naglašene.

Perite zube
Premda pokreti četkicom mogu da uzrokuju talase mučnine, održavanje oralne higijene naročito je važno zbog učestalog povraćanja, jer želudačna kiselina može da ošteti zubnu gleđ. Nemojte prati zube neposredno nakon povraćanja, već sačekajte dvadeset minuta. Toliko je potrebno da bi zubna gleđ ponovo očvrsnula.

Jedite ono što vam prija
Iako vam je savršeno jasno šta treba da jedete tokom trudnoće, problem je što ne možete da tolerišete miris i ukus većine preporučenih namirnica. Dakle, nemojte se nervirati ukoliko ne možete da imate preporučenih pet obroka tokom dana, kao ni zbog gađenja koje osećate već pri pomisli na ribu, čije konzumiranje preporučuju svi stručnjaci. Umesto toga, jedite samo ono što vam prija. Jutarnja mučnina ne traje tokom cele trudnoće, pa dok ste u ovom periodu, uzimajte samo ono što vam odgovara. Ima još dosta vremena za zdravu ishranu u trudnoći. Većini žena odgovara tzv. neuteralna hrana, blago slanog ukusa.

Tražite pomoć
Kad se beba rodi, stići će i pomoć od partnera, porodice i prijatelja. Nemojte oklevati da unapred stvorite mrežu podrške, kao i da tražite pomoć drugih kad vas onesposobe epizode mučnine. Osmislite način na koji možete da delegirate drugima neke od dnevnih obaveza, kako biste lakše i brže izašli iz faze s jutarnjim mučninama.

 

 

Magazin Mama&beba u prodaji svakog trećeg meseca. 

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije