19.07.2016 Trudnoća

Trudnoća: Probudite se bez jutarnje mučnine

Jutarnja mučnina, koja zapravo može da se manifestuje u bilo koje doba dana, samo je jedna od neprijatnosti trudnoće koje se moraju strpljivo podnositi, zar ne? To je nešto o čemu trudnice slušaju već generacijama. Međutim, rezultati novih naučnih istraživanja pružaju nadu da će ova neugodnost uskoro postati stvar prošlosti…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Eksperti su konačno identifikovali ključne metode – od načina ishrane do najnovijih medikamenata – koje će efikasno eliminisati jutarnju mučninu. Prvi korak jeste isprobavanje prirodnih tretmana, ali u slučaju da oni ne deluju, prelazi se na efikasne lekove. Nijedna trudnica ne mora da trpi mučninu!
Saznanje o tome šta je uzrok jutarnje mučnine takođe je korisno. Prema najpopularnijoj teoriji, ova tegoba predstavlja reakciju organizma na hormon hCG, koji je zaslužan za pojavljivanje malih plavih linija na testu za trudnoću. Produkcija ovog hormona počinje u trenutku začeća – on stimuliše telo na stvaranje veće količine progesterona, materije odgovorne za optimalno stanje unutrašnje sluzokože materice i normalnu funkciju placente. Osim toga, progesteron opušta mišiće materice, što obezbeđuje dovoljno prostora za nesmetan rast bebe. No, to nije sve. Naučnici smatraju da, osim opuštanja materice, ovaj hormon opušta i digestivni sistem. Zbog toga dolazi do usporavanja varenja i može da se pojavi kiselinski refluks (vraćanje želudačne kiseline u jednjak), što izaziva mučninu i druge tegobe.
Studije takođe ukazuju na činjenicu da se jutarnja mučnina verovatno razvijala tokom nekoliko hiljada godina radi zaštite budućih majki od trovanja hranom sve dok plod ne bude dovoljno razvijen da to preživi. Učestali osećaj mučnine uz povraćanje neće naškoditi bebi, uz uslov da dovoljno dugo zadržite hranu i tečnost u organizmu. Ova pojava čak ima i dobru stranu: iskustvo pokazuje da žene koje osećaju jutarnju mučninu mnogo ređe imaju pobačaj, a beba se bolje razvija.

Šta preduzeti
Međutim, šta učiniti kad mučnina kontroliše život trudnice i onemogućava joj da obavlja svakodnevne aktivnosti? Rezultati brojnih studija pokazuju da je vreme uzimanja obroka od velikog značaja. Jedite češće i manje, jer prazan, baš kao i (pre)pun želudac može izazvati ili pogoršati osećaj mučnine. Ne uzimajte vruću hranu – obroci treba da budu ohlađeni ili bar sobne temperature.

Birajte proteine
Iako hrana bogata ugljenim hidratima većini trudnica deluje primamljivije, rezultati istraživanja pokazuju da protiv mučnine bolje deluju proteinske namirnice. Šta god da jedete, žvaćite polako, i izbegavajte ležanje nakon obroka. Pored kreveta u spavaćoj sobi držite krekere, pa uzmite dva-tri čim se probudite i odmorite se 20-30 minuta pre nego što ustanete iz kreveta. Ustajte polako, nipošto nemojte „iskakati“ iz kreveta.

Ostatak teksta pogledajte na sledećoj strani…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije