Sposobnosti vašeg tela u trudnoći

Trudnoća je stanje u kojem svaki deo tela doživi veće ili manje promene, a za svaku promenu ponaosob postoji razlog. Evo šta je važno da znate.

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Majčina krv se ne meša sa bebinom. Posteljica stvara prepreku između njih, a iz majčine krvi apsorbuje kiseonik, minerale i male molekule te ih ispušta u bebin krvotok putem pupčane vrpce.

2. Kako mala osoba raste, tako se unutrašnji organi (creva, pluća i želudac) “stiskaju” što uzrokuje nestajanje daha, gorušicu, zatvor… Iako više ne možete disati “punim plućima”, priroda se pobrinula da dobijate dovoljnu količinu kiseonika: pluća rade poboljšanim kapacitetom, tako da svakim udahom dobijete 20 odsto više kiseonika nego inače.

3. Volumen krvi povećava se za 30 do 40 odsto. Crvena krvna zrnca pokušavaju se nositi s tim povećanjem jer je krv sada razređena. Samim tim, trudnica je podložna anemiji. Srce, takođe, radi pojačano i otkucaji se povećavaju za 15 odsto. Tokom vežbanja rad srca znatno će se ubrzati, pa je bitno voditi računa da ne pređe 140 otkucaja u minuti.

4. Imate utisak da ste se naglo povećali; ceo organizam ima više posla i sve traje duže, ta tako i uklanjanje viška tečnosti iz tkiva. To je razlog otečenosti ruku i nogu. Cirkulacija se može poboljšati šetnjom ili vežbanjem.

5. Hormon progesteron omekšava glatke mišiće u telu kako bi se unutrašnji organi mogli pomerati i rastezati. Glatki mišići u probavnom traktu takođe moraju omekšati kako bi osigurali dovoljno vremena da se hranljive materije apsorbuju u posteljicu. Majka ove promene oseća u vidu žgaravice i zatvora.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije