Šta je placenta
16.05.2023 Zdravlje i nega

Šta je posteljica i koja je njena uloga u trudnoći?

Placenta ili posteljica se često pominje kada je u pitanju trudnoća i porođaj. Međutim, postavlja se pitanje šta je posteljica i koja je njen uloga u ovom procesu?

Šta je posteljica?

Placenta je privremeni organ koji se razvija tokom trudnoće. Ona se pričvršćuje za sluzokožu materice i kroz pupčanu vrpcu obezbeđuje kiseonik i hranljive materije bebi koja raste. Ona je veoma važna i ukoliko nešto krene naopako sa posteljicom to može biti opasno po život mame i bebe.

Koja je uloga placente tokom trudnoće?

Posteljica prenosi kiseonik, hranljive materije i antitela iz vaše krvi u vašu bebu. Osim toga, ona prenosi i otpadne proizvode vaše bebe nazad u krv tako da ih se vaše telo otarasi. Placenta proizvodi i neke hormone poput estrogena i progesterona koji su vam neophodni tokom trudnoće.

Šta je posteljica: Koji je normalan položaj placente?

Placenta mora da se pričvrsti za zid materice i to može biti na vrhu materice, sa strane, na prednjoj ili zadnjoj strani. Tačna lokacija se razlikuje od osobe do osobe i u svakoj trudnoći. Posteljica se ponekad razvije nisko u materici, ali kako se vaša materica rasteže i materica će se pomerati više. Položaj placente se proverava na ultrazvuku od 18 nedelja. Ako nosite blizance, oni mogu imati svako svoju posteljicu ili je mogu deliti.

Kako da očuvam posteljicu tokom trudnoće?

Veoma je važno da redovno posećujete lekara tokom trudnoće. Ukoliko postoje neke komplikacije, one se mogu identifikovati tokom ovih pregleda. Obavestite lekara ako ste imali probleme sa placentom u prethodnim trudnoćama ili ste operisali matericu. Osim toga, alkohol, nikotin i drugi lekovi mogu prouzrokovati probleme sa posteljicom i da utiču i na zdravlje vaše bebe.

Šta se dešava sa placentom nakon rođenja bebe?

Nakon što se beba rodi, izbacujete i posteljicu i to spada u treću fazu porođaja. Ako ste imali vaginalni porođaj, obično ćete imati blage kontrakcije i trebaće nekoliko guranja kako biste pogurali posteljicu. Ako ste imali carski rez, lekar će je ukloniti prilikom porođaja.

Nakon izbacivanja posteljice lekar će proveriti da li je ona kompletna. Ukoliko to nije slučaj, lekari će morati da provere da li je neki deo još u vama kako ne bi došlo do infekcije.

Kakve komplikacije sa placentom su moguće?

Problemi sa posteljicom se mogu desiti i tokom trudnoće, porođaja i nakon porođaja. Ovo je opasno i za vas i za bebu. Evo koje komplikacije su moguće:

  • Abrupcija placente je kada se deo ili cela posteljica odvoji od zida materice pre nego što se beba rodi.
  • Placenta praevia je kada posteljica delimično ili potpuno prekriva grlić materice (uski otvor u materici).
  • Insuficijencija placente je kada placenta ne radi kako treba tokom trudnoće. To lišava bebu kiseonika i hranljivih materija koje su im potrebne za rast i razvoj.
  • Placenta accreta je kada placenta preduboko uraste u zid materice. Ovo može dovesti do ozbiljnog krvarenja tokom ili nakon porođaja i može biti opasno po život.
  • Zadržana posteljica je kada vaša posteljica ne izađe u potpunosti nakon porođaja. To može biti zato što je zaustavljen grlićem materice ili je još uvek pričvršćena za matericu.

Ukoliko osetite simptome poput jakog bola u stomaku, bola u leđima, vaginalno krvarenje kontrakcije ili bilo kakve traume i povrede na stomaku, obavezno se odmah javite lekaru!

Uloga posteljice je veoma važna i obavezno reagujte ako primetite neke od zabrinjavajućih simptoma ili osetite nešto čudno. Ipak, nemojte se unapred brinuti, komplikacije sa posteljicom se retko dešavaju.
NataliaDeriabina/GettyImagesPlus

još iz kategorije