prednjačeća posteljica
18.02.2023 Zdravlje i nega

Šta je to prednjačeća posteljica i treba li da vas brine?

Prednjačeća posteljica nalazi se na prednjem delu stomaka i raste između bebe i stomaka. Tokom redovnih pregleda doktori će utvrditi položaj vaše posteljice i već nakon dvadesete nedelje trudnoće znaćete da li imate prednjačeću posteljicu.

Ovakav položaj posteljice dovodi se u vezu sa niskom placentom, međutim, te dve pojave nisu povezane. Niska posteljica nalazi se veoma nisko i mogla bi da prekrije grlić materice. Kada je posteljica smeštena nisko bitno je da ponovo odete na pregled kako biste znali da li se udaljila od ulaska u matericu.

Da li prednjačeća posteljica može izazvati komplikacije?

Prednjačeća placenta može izazvati određene komplikacije ali može se i normalno razviti i funkcionisati čak i u tom položaju. Ukoliko će porođaj biti izvršen putem carskog reza, takođe nemate razloga za brigu. Najčešći problem koji se u ovom slučaju javlja jeste bol u donjem delu leđa koji se intenzivira kako trudnoća odmiče.

Ozbiljnije komplikacije nisu uobičajene, ali mogu se javiti. Na primer, nisko postavljena posteljica može izazvati određene probleme. Osim toga ako deo posteljice ostane u materici nakon porođaja ili kada se placenta odvoji od zida materice, takođe može dovesti do problema.

Pokreti bebe u slučaju da imate prednjačeću posteljicu mogu biti malo ograničeni, a samim tim i osećaj kretanja bebe može biti ublažen. To svakako ne znači da nećete osetiti pokrete svoje bebe.

Prednjačeća posteljica povećava šanse da beba bude naslonjena na leđa. To znači da je glava vaše bebe spuštena, a potiljak i leđa su naslonjeni na vašu kičmu. Uglavnom beba zauzme pravilan položaj nepostredno pred porođaj, međutim, ukoliko se to ne desi, velika je šansa da će porođaj biti izvršen carskim rezom. Osim toga, ovaj položaj bebe može dovesti do dužeg i bolnijeg porođaja.

Za sve nedoumice najbolje je da se obratite svom lekaru koji će vam na svako pitanje odgovoriti u skladu sa vašim stanjem. Nikada se ne suzdržavajte u postavljanju pitanja jer je bitno da budete sigurni da znate šta je pred vama.

 
Jovana Jevtić

Srisakorn/GettyImagesPlus

još iz kategorije