Nega o prevremeno rođenoj bebi

Nega prevremeno rođene bebe: Šta sve prevremeni porođaj može nositi sa sobom

Kada se beba rodi pre vremena obično joj je potrebna posebna nega i pomoć u razvoju jer postoji mogućnost da proces razvitka nije stigao do kraja. Prevremeno rođene bebe kod roditelja izazivaju paniku i strah. Ukoliko prolazite kroz naporan period jer je vaša beba rođena pre termina, pročitajte tekst o tome kako se brinuti o prevremeno rođenoj bebi i šta sve nega prevremeno rođene bebe može doneti sa sobom.

Kako se brinuti o prevremeno rođenoj bebi: Kakva je medicinska nega prevremeno rođene bebe

Kada se govori o bebama rođenim pre vremena pre svega treba znati da stanje ovih beba nije uvek isto. Ukoliko je beba rođena pre 35. nedelje može doći do ozbiljnih komplikacija i postoji mogućnost da će biti  prebačena na neonatalnu intenzivnu negu. U pitanjuje najviši nivo medicinske nege i namenjen je bebama u najkritičnijem stanju. Zatim, bebino stanje može biti praćeno i ukoliko beba nije dobro, ali njeno stanje se ne smatra kritičnim. U tim slučajevima bebe moraju biti pod medicinskim nadzorom, ali one nisu u istom lošem stanju kao bebe na intenzivnoj nezi.

Medicinska pomoć prevremeno rođenim bebama može obezbetiti kontinuirani pozitivan pritisak u disajnim putevima kako bi bebi bilo omogućeno normalno disanje.

Doktori i drugi medicinski radnici neretko se susreću sa slučajem prevremeno rođenih beba i zbog toga je potrebno da im verujete kada je u pitanju briga o bebi u bolničkim uslovima. Tehnologija je napredovala i u zavisnosti od toga u kakvom je stanju vaša beba oni će se pobrinuti da beba u bolnici u prvim danima svog života dobije negu kakva joj je potrebna.

Momenat u kome su roditelji najuplašeniji je trenutak kada oni počinju da brinu o bebi i najveća odgovornost je na njima. Uglavnom se i tada nega vrši uz pomoć medicinskih stručnjaka. Njima bi trebalo postaviti što više pitanja kako bi vam rešili sve nedoumice koje možda imate. Na kraju krajeva, bitno je beba bude dobro, i zato ne bi trebalo da se suzdržavate ukoliko vam je bilo kakva pomoć potrebna.

Nega prevremeno rođene bebe i emocije roditelja

Kod prevremenog porođaja od majke je oduzeta mogućnost da odmah bude sa svojom bebom. Za mnoge roditelje to je veoma teška i mučna situacija jer osim što dugo iščekivanu bebu nemaju priliku da vide, žive sa strahom od svih mogućih ishoda.

Neke mame osećaju gubitak jer odjednom više nisu trudne, a njihova beba nije sa njima. Svaka buduća majka jedva čeka trenutak kada će držati bebu u naručju, a u ovakvim situacijama mogu se osećati kao da im je taj trenutak otet. Međutim, nakon što prođe malo vremena i nakon što prođe emotivni šok, u svest dolazi saznanje da je najbitnije da beba bude srećna i zdrava. U nekim slučajevima u roditeljske ruke beba dolazi tek nakon nekolikoo meseci, a kod nekih beba dođe i ranije, mada su obično prvi dani zajedničke borbe ispunjeni brigom i strahom. Bitno je da roditelji što pre shvate da umesto stresa i straha svoje dane sa bebom treba da ispune uživanjem i prepuštanjem. Za sve druge stvari imaćete podršku od vašeg lekara.

Kod nekih prevremeno rođenih beba nije potrebno duže zadržavanje u bolnici. Meidcinski radnici pratiće bebino stanje, a ona već od prvog dana može biti sa roditeljima ukoliko razvoj nije prerano zaustavljen rođenjem.

Šta treba da znaju mame prevremeno rođenih beba

Ako se beba rodi mnogo pre termina, bitno je da shvatite da je najbitnije da na kraju sve bude u redu. Svaka mama bi tada htela da zna kako je njihova beba u svakom trenutku, da li je situacija kritična ili ne, da li se stanje poboljšava ili pogoršava.

Neke prevremeno rođene bebe rode se sa kilažom manjom od kilograma. Ove bebe mogu provesti duži period na bolničkom lečenju. Mame takvih beba uglavnom bi volele da su unapred znale do kakvih komplikacija u trudnoći može doći jer bi u tom slučaju bile spremnije u teškim trenucima.

Mamine i tatine emocije u toku medicinske nege o prevremeno rođenoj bebi mogu biti kao rolerkoster. Suočavaju se sa raznim strahovima i pomešanim osećanjima jer beba ne samo da nije sa njima, već je i njeno zdravstveno stanje upitno. U redu je biti tužan, u redu je osećati patnju, u redu je plakati, u redu je pitati sve što vas interesuje i na kraju, u redu je potražiti pomoć ukoliko vam je ona potrebna.

Najbitnije je da znate da niste sami i da je kroz sličan problem prošlo još mnogo roditelja. Oslonite se na prijatelje i ljude kojima je stalo do vas kako biste što lakše podneli period dok beba nije kod kuće i kako biste se što bolje prihvatili bebu i brinuli o njoj kada ona dođe u vaše ruke. Budite strpljivi, postavljajte pitanja i potrudite se da vaša beba oseti koliko ljubavi i podrške ste spremni da joj pružite.
Jovana Jevtić

NataliaDeriabina/GettymagesPlus

još iz kategorije