08.10.2018 Prvi trimestar

Bliskost ZA CEO ŽIVOT

Počnite da gradite odnos sa svojom bebom dok je još u stomaku – pričajte s njom, mazite je, puštajte joj muziku… Zahvaljujući tome, osećaćete se prijatnije, a ujedno ćete izgraditi čvrstu i trajnu vezu s detetom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Uz sve obavezne preglede i analize u trudnoći, isčitavanje knjiga o razvoju i nezi mališana, pohađanje škole za trudnice i planiranje porođaja, nije čudo što većina budućih mama nema vremena da se fokusira na samu suštinu „zajedničkog putovanja“ s bebom koje traje devet meseci. Dan za danom, gajite jedno novo ljudsko biće, koje, kako vreme odmiče, sve više deli vaša iskustva i reaguje na ono što vam se dešava u životu. Eksperti koji izučavaju prenatalnu interakciju majke i bebe od 12. nedelje trudnoće – kažu da bebe mogu biti vrlo ekspresivne u ponašanju već u ovom periodu. Iako ne možete videti svoju bebu (osim na UZ pregledu), budite sigurni da ona reaguje na mnogo toga što radite. Kada shvatite za šta je sve sposobno tako malo biće, moći ćete više da komunicirate i pokažete mu koliko ga volite i željno isčekujete.

Primena 4-D ultrazvučnog aparata omogućila je naučnicima da u okviru studije registruju fascinantne reakcije beba od 32. do 36. nedelje intrauterinog života. Između ostalog, primećeno je da neke bebe, kada se za njih emituje bela buka, pomeraju ruke prema svojim ušima. To sugeriše da beba već tad upoznaje svoje telo i da verovatno povezuje zvuk s čulom sluha. U 36. nedelji istraživači su uočili da beba karakteristično pomera usta, što je reakcija na različite nivoe muzike koja se za nju pušta, kao i da su ti pokreti specifični za različite tipove muzike što ih ona čuje.

Premda već reagujete na bebine aktivnosti – na primer, pospanim osmehom na njeno „ritanje“ usred noći – verovatno još niste postali svesni da i beba reaguje na vaše misli, namere i raspoloženja. Zato, pravo je vreme da se stvarno upoznate sa svojim malim saputnikom i podelite s njim najlepša iskustva, dok ih ne počne sam sticati!

Vežbajte svest
Da biste uspostavili vezu s bebom, najpre treba da otkrijete na koje stimuluse ona najčešće reaguje, kao i da naučite da tumačite te reakcije. Zapravo, sve je vrlo jednostavno. Pratite na koji način beba reaguje na vaše svakodnevne aktivnosti. Na primer, kako se ponaša dok vežbate? Čini li vam se da se umiri, ili čak zaspi, dok vi praktikujete vežbe joge, ili pak da postaje vrlo aktivna? Šta se dešava kada ste pod stresom, i kako se beba ponaša kad ste potpuno opušteni? Prepoznavanje ličnih i bebinih osećanja znači će da ste se počeli povezivati s njom i da je doživljavate kao pravu osobu, a ne kao donekle apstraktan pojam koji (još) ne možete videti. Baš kao i pri građenju odnosa s nekom drugom osobom, na početku se uvek trudite da je upoznate i pronađete zajednička interesovanja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Stimulišite njeno čulo ukusa
Iako je bebin sistem za varenje odvojen od vašeg, ona može osetiti ukuse hrane koju vi jedete. Sitne čestice hrane dospevaju u plodovu vodu, a beba počinje da ih guta već na početku drugog tromesečja. Slatke namirnice i napici mogu probuditi bebu i stimulisati je na pokretanje. No, šta se dešava kad pojedete nešto začinjeno i ljuto, ili namirnicu koja nije tipično zastupljena u vašem jelovniku? Da li beba postaje hiperaktivna kada popijete koka-kolu? Obratite pažnju na to kako beba reaguje na ono što jedete, pa ćete brzo shvatiti šta ona voli ili ne voli. Preko amniotske tečnosti, osim ukusa, prenosi se i miris. To znači da beba može osetiti aromu pržene slaninice ili šunke (u kajgani), što joj se može svideti. Eksperimentišite s različitim namirnicama i otkrivajte kakvi mirisi i ukusi najviše prijaju vašoj bebi.

Upoznajte bebu s celom porodicom
Sugerišite partneru i drugim članovima porodice da „razgovaraju“ s bebom, te da stvaraju različite zvuke u blizini vašeg stomaka. Naravno, poželjno je da se i vi često obraćate bebi, jer će tako naučiti da prepoznaje glasove i da stvara odnos s osobama koje je okružuju. Nakon nekog vremena, dok budete u tihom okruženju pričali ili pevali bebi, obratite pažnju na njene reakcije. S vremenom ćete primetiti da ona naglašeno reaguje na određene glasove.

Pričajte bebi tokom dana
Razumljivo, za zbližavanje je uvek potrebno dvoje. Baš kao što vi želite da saznate sve o bebinim pokretima, tako i ona želi da shvati ono što vi radite. Zato je korisno da joj objašanjavate ono čime se u određenom trenutku bavite. Ako vam je već prešlo u naviku da povremeno pričate „sa stomakom“, onda je obraćanje bebi u trenucima neke vaše aktivnosti sjajan način da produbite značaj i efekte ove veze. Možda ćete povremeno delovati sebi blesavo zbog ovih – naizgled – monologa, ali posetite se na činjenicu da u vama raste novo ljudsko biće, te da je sasvim normalno da s njim ćaskate! Ovi razgovori takođe će vam pomoći da stvarate uspomene na koje će vas podsetiti životne situacije kad se beba rodi. Na primer, možda ćete se, dok oblačite dete u benkicu, prisetiti trenutka kada ste tu stvar kupili i o tome „proćaskali“ s nerođenom bebom. Ova „zajednička“ iskustva produbiće vaše emocije prema bebi i učvrstiti vam odnos s njom.

PROČITAJTE I… Bliskost od prvog pogleda i dodira

Vizuelizujte svoju bebu
Zbog veličine stomaka i donekle otežanog savijanja i kretanja (u zavisnosti od meseca trudnoće), verovatno ste, bar primarno, više koncentrisani na te fizičke senzacije, kao i na izgled stomaka. No, ako se fokusirate na „posmatranje“ bebe u stomaku, onda ćete uspeti da razvijete posebnu vezu s njom. U kasnijim mesecima trudnoće, kada beba postane veća, pokušavajte da odredite (zamislite) gde joj se nalazi glava i drugi delovi tela, šta radi u tim trenucima i šta znači njeno ritanje.

Zabeležite to što ste naučili
Dok isprobavate sve ove načine povezivanja s bebom, vodite dnevnik o svemu što ste naučili, kao i o svojim osećanjima u trudnoći. Suština emotivnog povezivanja s nerođenom bebom jeste u tome da oboje budete svesni prisustva drugog bića, te da prepoznajete promenu svojih osećanja. Istraživanje emocija zapisanih u dnevnik dobar je način da se fokusirate na bebu koja vam raste u stomaku i da je vidite kao ljudsko biće s reakcijama i osećanjima sličnim onim vašima.
Zapisujte svoja razmišljanja i odnosite se prema njima kao da su to pisma ili poruke vašoj bebi, jer to će vam pomoći da je doživite kao blisku osobu i pre rođenja.

Budite nežni prema svom stomaku
Dodir je osnovna odlika ljudi i način njihovog međusobnog zbližavanja. Zato je nežno dodirivanje i milovanje stomaka sjajan način sa uspostavite vezu s bebom. Uostalom, istraživanja u kojima je praćen razvoj blizanaca otkrila su da se oni međusobno dodiruju, što omogućava kreiranje bliske doživotne veze između njih. Pored toga, poznato je da se bebe drže za pupčanu vrpcu, verovatno zato što ona pulsira, a to im pruža osećaj povezanosti s majkom.

Vaša beba uživaće kad položite ruke na stomak i nežno ga pomilujete. Isto tako će reagovati na dodire vašeg partnera. Štaviše, istraživanja sugerišu da beba već tad može naučiti da razlikuje vaš dodir i dodir svog tate. Kada se beba počne pomerati, a vi primetite ove pokrete, uzvratite joj nežnim pristiskanjem tog mesta kako biste proverili hoće li reagovati. Čim započnete interakciju s bebom na ovaj način, počećete je doživljavati kao zasebnu ličnost, a vaša želja da je upoznate rašće iz dana u dan!

Dobro se osećajte
Neka blaga masaža, uz upotrebu bebi-ulja, postane deo vašeg rituala upoznavanja i povezivanja s bebom. Uključite li emotivnog partnera u ovo, beba će brzo naučiti da prepoznaje i reaguje na vaše i njegove dodire.

Gledajte ga licem u lice
Ne postoji dirljivije iskustvo od onog kad prvi put vidite lice na 4-D ultrazvučnom pregledu (od 24. do 34. nedelje trudnoće). To lice zauvek će vam se urezati u srce!

Više saveta potražite u AKTUELNOM oktobarsko- decembarskom izdanju magazina Mama&beba, broj 29!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije