Kako da pravilno držite dete i smanjite bol u leđima

Gotovo svaki mamin pokret, od menjanja pelena do nameštanja auto sedišta, pomera vaša ramena prema napred. Posledica toga je da se mišići u vašim leđima ponašaju kao kada padate i dodatno se trude da vas usprave, istežući još više vaša leđa. Ako znate koji je najbolji način za nošenje, podizanje i guranje bebe dok je u kolicima, to će vam pomoći da održite leđa u najboljoj formi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Većina popularnih nosiljki za dete ergonomski je oblikovana i ravnomerno raspoređuje težinu preko ramena i gornjeg dela leđa. To vam omogućava da uključite mišiće abdomena i leđa kako bi udobno nosili bebu duže vreme, a da ne osećate umor. Pripazite da dobro učvrstite nosiljku na području ramena i oko struka, jer loše nameštene nosiljke takođe mogu da vuku ramena prema napred.

Pre nego što ćete da podignete dete iz krevetića, zamislite kako uvlačite i podižete donji deo stomaka, kao kada želite da obučete uske farmerice. Udahnite i nagnite se iz bokova, a izdahnite kada podižete dete.

Držite dete što bliže središtu tela. Što je dete bliže centru, manji je pritisak na vaša leđa. Pokušajte da zadržite kičmu u neutralnom položaju, ali izbegavajte naginjanje unazad kako bi smanjili pritisak u ramenima. Takođe, ne nosite dete na boku, jer to onemogućava kičmi da ostane ravna, uzrokuje umor i bol u leđima, bokovima i ramenima.

Dok dojite, pokušajte da sedite uspravno i polako prinesite dete grudima kako bi izbegli naginjanje prema napred. Jastuk za dojenje pomoćiće vam da podignete dete u visinu grudi i pružiti potporu koja vam je potrebna. Menjajte položaje kod dojenja kako bi izbegli prenaprezanje određene grupe mišića. Nakon dojenja, podignite ruke i sklopite ih iza glave. Zatim povucite ramena unazad i ostanite u tom položaju 20 sekundi kako bi istegnuli grudi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Bebin omlet

14.03.2017 Ishrana

Obrok za decu stariju od godinu dana. [caption id="attachment_111712" align="alignnone" width="490"] Foto: Guliver/Thinkstock[/caption] Sasto...

pročitaj još