30.10.2014 Porodica

Kako pomoći detetu kad nastupi rani pubertet

Ranim pubertetom smatra se ulazak u pubertet pre prosečne dobne granice za ulazak u ovaj period deteta. Danas većina devojčica ulazi u pubertet u desetoj godini, dok kod dečaka on nastupa nešto kasnije, najčešće kada napune 11 i po godina.

rani pubertet

Rani pubertet nije ništa strašno i ne mora da znači da će dete zbog toga imati bilo kakvih zdravstvenih posledica, ali savetuje se konsultacija sa doktorom. Danas više od deset odsto devojčica stupa u pubertet pre navršenih osam godina.

Sa pubertetom dolaze i fizičke promene kao što su rast grudi kod devojčica ili rast testisa i penisa kod dečaka, rast dlaka, povećano znojenje i intenzivan miris. Razumljivo je, posebno kod devojčica kada počnu da im rasu grudi da pubertet sa sobom donosi i nelagodu i mnoštvo pitanja.

Velika je zabluda da pubertet kod devojčica počinje sa prvom menstruacijom jer se to zapravo događa mnogo ranije, već kod prvih fizičkih promena. To naravno ne mora da znači da će vaše dete zbog toga ranije započeti sa polnim odnosima, već samo da je detetovo telo dovoljno zrelo za to.

Istraživanja su pokazala kako određene hemikalije povećavaju opasnost od ranog puberteta, a najčešće se nalaze u plastičnim bocama i konzerviranoj hrani. Vrlo je važno detetu pružiti zdravu i raznovrsnu ishranu bogatu voćem i povrćem jer se rani pubertet češće javlja kod gojazne dece.

Stres takođe može biti jedan od okidača, ali kako šestogodišnjak može biti pod stresom? Ne mora se nužno raditi o stresu u punom smislu te reči, ali šokovi kao što su gubitak drage osobe, neslaganje u porodici ili nešto slično može uzrokovati stres i kod vrlo malene dece.

U tom periodu je najvažnije da dete pronađe podršku i razumevanje u roditeljima. Deca su tada preplašena i poprilično izgubljena, pa je razgovor i zagrljaj nešto što im morate pružiti. Ako dete odrasta u srećnoj porodici, bez emocionalnih ili mentalnih problema rizik koji sa sobom nosi rani pubertet je vrlo malen.

Izvor: index.hr
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije