Kad je pravo vreme za prvo putovanje sa bebom?

Smatra se da je beba starija od tri meseca sasvim dobar kandidat za putovanje. Ipak, pažljivo isplanirajte put jer odredište ne bi trebalo da bude mnogo udaljeno od vašeg mesta stanovanja, barem za tu, prvu avanturu.

Evo nekoliko saveta kako da vaše prvo putovanje sa bebom protekne u najboljem redu…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Potrudite se da ne poremetite bebin ritam
S obzirom na to da se nedugo nakon porođaja još uvek prilagođavate na novonastalu situaciju, kako vi tako i vaša beba, vodite računa o vremenu za hranjenje, kupanje i spavanje. U tom periodu detetovog života to su razlozi zbog kojih je neretko teško planirati ikakav odmor.

Izbegavajte gužve
Izlaganje novorođenčeta gužvi i javnim mestima na kojima vrebaju razni virusi, povećava rizik da se beba prehladi na svom prvom putovanju. Obratite pažnju na temperaturnu razliku, potrudite se da beba jede dovoljno često – baš onako kako je navikla da to radi kod kuće. Između hranjenja i menjanja pelena, beba će sigruno tražiti vašu punu pažnju, pa se pripremite i na to.

Prioritet – torba sa bebinim stvarima
O pakovanju počnite da razmišljate nekoliko dana ranije. U torbi mora biti mesta za sve (eventualne) potrepštine: proizvodi za higijenu, sredstva za medicinsku negu…

Bezbedna vožnja
Sedište za bebe obavezno mora biti na zadnjem sedištu automobila – pobrinite se da beba bude propisno obezbeđena u njemu. Vodite računa da temperatura u automobilu bude prikladna i nabavite zaštite za stakla ukoliko se odlučite za putovanje tokom dana. Čak i ako putujete vozom, autobusom ili taksijem nemojte zaboraviti na bebino sedište; ona će biti daleko srećnija i ušuškanija u njemu nego što bi mogla biti na sedištu koje je pre nje koristilo na hiljade ljudi.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije