Zašto su muzičke igračke dobre za razvoj deteta

Muzika pozitivno utiče na razvoj mozga. Mozak novorođenčeta još uvek nije potpuno razvijen i neuroni u mozgu nastavljaju da se razvijaju sve do 6. meseca. S obzirom na to da je razvoj neurona potpomognut stimulacijama iz okruženja, kao i interackcijom sa roditeljima muzika u najranijem periodu takođe značajno doprinosi razvoju mozga.

Muzika utiče na inteligenciju
Istraživanja su pokazala da deca predškolskog uzrasta, koja su redovno imala časove muzike nekoliko meseci, su imali znatan napredak u odnosu na mališani koji nisu. Istraživanje se bavilo proveravanjem dečjih sposobnosti za rad na lavirintu, kopiranju uzoraka boje i crtanju geometrijskih figura, a rezultat je bio pozitivniji i primećen je napredak kod dece koja su imala časove muzike. Veštine koje su bile predmet studije odražavaju prostornu inteligenciju, što je osnova za složenije vrste razmišljanja (poput onih koje se koriste u matematici, umetnosti i nauci).

Muzika pomaže u emotivnom razvoju
Muzika pruža prirodnu, zdravu i neprocenjivu priliku za individualno izražavanje, podstiče razvoj deteta i povećava kognitivne, socijalne, fizičke i emocionalne veštine. Muzika uopšte pruža umirujući osećaj i zadovoljstvo, te takav pozitivan učinak ima i na dečje emocije. Osim toga otkriveno je da deca koja sviraju neki instrument imaju mnogo bolje samopouzdanje.

Muzičke igračke pomažu psihički razvoj
Većina muzičkih igračaka su interaktivne i zahtevaju koordinirane pokrete mališana. Stoga ove igračke pozitivno utiču na motorički razvoj, poboljšavaju finu motoriku, kao i kordinaciju očiju i ruku. Osim toga, igranje sa muzičkim igračkama i sviranje instrumenata uči decu pažnji, fokusiranosti na slušanje muzike ali i koncentraciji.

Muzika pomaže socijalni razvoj mališana
Igranje sa muzičkim igračkama ili sviranje nekog instrumenta inspiriše decu da budu samostalna ali i da cene timski rad. Igranje sa ovim igračaka u grupi podstiče razvoj socijalnih sposobnosti. Takođe, dokazano je da deca koja se igraju sa muzičkim igračkama mnogo lakše sklapaju drugarstva nego njihovi vršnjaci koja se ne igraju sa muzičkim igračkama.

Muzičke igračke pružaju detetu neophodnu zabavu
Muzičke igračke su izuzetno zanimljive i deca ih prosto obožavaju jer zadovoljavaju njihovu žudnju za zabavom. Ukoliko je dete okruženo muzikom u najranijem uzrastu, pomažete mu da stvara i izgrađuje interesovanje za muziku i različite žanrove.

Muzičke igračke jačaju vezu između roditelja i mališana
Prva tri meseca su ključna za jačanje povezanosti između roditelja i deteta. U ovom periodu deca su posebno ranjiva pa osim što treba zadovoljiti osnovne potrebe bebe važno je da roditelji mališanima pruže pažnju i ljubav.

Za novorođenče, vaše lice i emocionalne reakcije su im primarni fokus. Korišćenjem bebi muzičkih igračaka jednostavno možete skreniti pažnju mališana, a kada beba malo poraste muzičke igračke postaju sve više interaktivne za oboje. Podsticanjem zabavnih aktivnosti kao što je sviranje instrumenata i puštanje muzičkih igračaka držaće pažnju vašeg deteta neko vreme, a osim što ćete se zajedno dobro zabavljati, detetu će koristiti iz više razloga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije