28.03.2018 Začeće

Pozno majčinstvo: Za bebu nije kasno ni u čedrdesetim godinama

Svaka druga žena u Beogradu čari majčinstva osetila je tek između 30. i 39. godine, dok u Srbiji žene prvo dete dobijaju u proseku sa 28,9 godina, što je dosta kasno, pokazuju podaci iz prošle godine. Evo nekoliko saveta za starije trudnice…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Sve je manji broj parova koji se odlučuje na više dece ili roditeljstvo uopšte u dvadesetim. Prosečna starost porodilja i u čitavom zapadnom svetu pomera se ka tridesetim, pa i četrdesetim godinama. Iako su šanse za uspeh trudnoće u tim godinama danas velike, zahvaljujući napretku medicine, kasna trudnoća nosi sa sobom moguće poteškoće, kažu stručnjaci.

Doktorka Mima Fazlagić za Blic Ženu kaže da se ljudski vek produžio, pa danas starijom porodiljom smatramo ženu stariju od 37 godina.

Starije trudnice najčešće se plaše spontanog pobačaja.

„Što je starija jajna ćelija, to je veći procenat genetskih grešaka u samoj jajnoj ćeliji, pa ukoliko dođe do oplođenja, embrion neće biti dobrog kvaliteta. U tim slučajevima može doći do spontanog pobačaja“, kaže ginekolog dr Ana Jovanović Mitrović.

Ipak, uz redovne kontrole trudnoća može biti izneta bez problema.

„Postoje invanzivni i neinvanzivni načini da se trudnoća kontroliše. Njima se može blagovremeno otkriti ukoliko postoji neka nepravilnost, pa i Daunov sindrom. Neke od metoda su horiocenteza koja se radi oko 10. nedelje, biopsija posteljice, uzorak krvi bebinog pupčanika, amniocenteza… Sve ove procedure nose i rizik od spontanog pobačaja“, bjašnjava doktorka Jovanović Mitrović.

Ono na šta posebno treba obratiti pažnju su već postojeće hronične bolesti, kao što je hiprertenzija. Sa godinama povećava se i rizik od trudničkog dijabetesa.

Jedna od čestih dilema je i da li žene koje se porađaju u tridesetim i četrdesetim godinama smeju da se porode prirodnim putem ili je carski rez obavezan.

„Ako je beba u adekvatnom položaju i ne postoje posebni razlozi, prirodan porođaj je sasvim moguć“, kaže doktorka Jovanović Mitrović.

Saveti za starije trudnice
1. Alkohol i cigarete najstrože su zabranjeni.
2. Zdrava ishrana se preporučuje svim trudnicama. Trebalo bi izbegavati presoljeno, prezačinjeno i slatkiše, a povećati unos proteina životinjskog porekla, svežeg voća i povrća.
3. Fizička aktivnost, kao što je joga za trudnice, dozvoljena je samo uz konsultacije sa lekarom. Ukoliko niste ranije bili fizički aktivni, ne bi trebalo ni u trudnoći da se previše naprežete. Ipak, šetnje su poželjne.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije