Prvi ekspertni ultrazvuk
07.02.2023 Prvi trimestar

Prvi ekspertni ultrazvuk: Šta da očekujem?

Pred kraj prvog trimestra, oko 12. nedelje trudnoće, biće potrebno da uradite prvi ekspertni ultrazvuk. Ovo je vreme kada ćete prvi put moći da napravite sliku bebe.

Prvi ekspertni ultrazvuk: Šta ću videti?

Ovaj ultrazvuk će vam pokazati 2D sliku vaše bebe koristeći visokofrekventne zvučne talase iz sonde preko vašeg stomaka, pružajući vam priliku da prvi put vidite svoju bebu.  Osim najuzbudljivijeg dela ultrazvuka i momenta kada ćete videti svoju bebu, ultrazvuk će vam pokazati još nekoliko važnih stvari:

  • Termin porođaja – iako ste već otprilike upoznati sa tim kada će vaša beba doći na svet, ovim ultrazvukom ćete dobiti zvaničan termin.
  • Koliko beba nosite
  • Otkucaji srca
  • Položaj placente
  • Bilo kakve anomalije – ultrazvuk omogućuje uvid u to da li se beba dobro razvija.
  • NT ili nuhalna translucencija – meri se nakupljena tečnost na zadnjem delu bebinog vrata. Ovaj test se radi u kombinaciji sa vađenjem krvi i predviđa kolike su šanse da se beba rodi sa Daunovim sindromom.

Da li moram da uradim ovaj ultrazvuk?

Čim saznate da ste trudni i obratite se lekaru, on će vas upoznati sa svim testovima koje bi trebalo da uradite i za šta su oni namenjeni. To vam može pomoći da odlučite da li želite prvi ekspertni ultrazvuk. Za slučaj da ste zabrinuti, obavestite o tome svog lekara jer će vam možda ponuditi alternativne opcije kao što je ručni (prenosni) dopler. Uglavnom možete da povedete jednu osobu sa sobom, dok se ne preporučuje da deca budu prisutna.

Kako izgleda prvi ekspertni ultrazvuk?

Ne brinite, sem što je gel koji dotiče vaš stomak hladan, ništa ne boli. Da biste imali jasan pogled na bebu, najbolje bi bilo da popijete pola litre vode sat vremena pre snimanja. Snimanje se obavlja dok ste u ležećem položaju na leđima.

  • Bilo bi dobro da obučete udobnu odeću koja se lako podiže jer ćete morati da otkrijete stomak.
  • Lekar će vam staviti malo gela na stomak i pomeriti  sondu preko vaše kože. Gel osigurava dobar kontakt između vaše kože i uređaja. Takođe će vam staviti i maramice da bi zaštitio vašu odeću od gela.
  • Osetićete pritisak, ali to ne bi trebalo da bude bolno.
  • Na ultrazvučnom ekranu će se pojaviti crno-bela slika vaše bebe. Slika će se menjati kako lekar bude pomerao sondu.

U slučaju  da imate višak kilograma ili ako je beba jako duboko u karlici, možda će vam biti ponuđen interni vaginalni pregled kako bi lekar bolje pregledao vašu bebu.

Koliko traje pregled?

Prvi ekspertni ultrazvuk traje obično između 15 i 30 minuta, ali može potrajati duže ako vaša beba leži u nezgodnom položaju. Ako se zbog položaja beba ne vidi dobro, ultrazvuk se može ponoviti neki drugi dan. Rezultate uglavnom dobijate na licu mesta. Ako sve bude u redu, sledeći ultrazvuk se zakazuje za 20. nedelju trudnoće kada možete da saznate i pol.  Ako se uoči neka abnormalnost, bićete upućeni kod konsultanta za fetalnu medicinu radi potvrde analize i u cilju daljeg testiranja i preporuka za dalje održavanje trudnoće.

Nema dokaza koji ukazuju na to da ultrazvuk predstavlja rizik za vašu trudnoću. A ako vam se dopadne prvi ekspertni pregled, onda ćete možda biti zainteresovani i za 4D ultrazvuk tokom kasnije trudnoće.
SerhiiBobyk/GettyImagesPlus

još iz kategorije