Ljubomora kod dece
07.02.2023 Vaspitanje deteta

Ljubomora kod dece: kako da prvenče prihvati novu bebu?

Ukoliko vaše dete ima poteškoće da prihvati svog malog brata ili sestru i želite da mu pomognete da se izbori sa njom, znajte da niste sami. Ljubomora kod dece je česta pojava.

Uobičajeno je da dete postane ljubomorno kada u porodicu dođe još jedan član. Deca se u tim situacijama plaše da će biti zapostavljena jer primećuju da roditelji sve svoje vreme provode sa bebom.

Ljubomora kod dece: Kako pomoći prvencu prihvati novu bebu?

Neki mališani uživaju u ulozi starijeg deteta, ali nekima je ipak teško da razumeju zašto moraju da dele svoje roditelje sa još nekim. Neka deca u periodu prihvatanja bebe nazaduju i žele da i oni budu bebe jer misle da će to privući pažnju roditelja.

Pročitajte nekoliko saveta kako da se nosite sa ljubomorom koju ispoljava vaše dete nakon što se vaša porodica proširila.

Ljubomora kod dece: Prihvatite osećanja vašeg deteta

Vaše starije dete susreće se sa velikom promenom. Pokušajte da razumete i prihvatite njegova osećanja i da shvatite njegovo ponašanje. Ljubomora kod dece ispoljava se na razne načine. Ljubomora je negativno osećanje, a vi treba da pomognete detetu da se izbori sa njom. Nemojte ga grditi već mu objasnite da to što je sada veliki brat ili sestra može da bude teško i da vi to razumete. Objasnite mu da je normalno da se nekad oseća tužno ili ljuto, kao i da ga razumete što radi stvari koje vi ne odobravate. Stavite mu do znanja da ćete ga uvek voleti i da želite da mu pomognete da se oseća bolje.

Poklonite mu nešto

Za novorođenče će sigurno stići mnogo poklona. To može biti veoma teško za starije dete koje sedi sa strane i gleda kako svi poklanjaju nešto njegovoj sestri ili bratu, dok on ne dobija ništa. Kako biste umanjili ovaj osećaj odbačenosti kod deteta, iznenadite ga značajnim poklonom. Taj poklon ne mora biti skup i veliki, ali bitno je da dete iz ovog poklona zaključi da niste prestali da mislite na njega.

Ukoliko još vaših prijatelja dođe sa poklonima za bebu, dajte svom starijem detetu šansu da bude pomagač. Dajte mu da otvara poklone i na taj način oseti kako je od pomoći. Ukoliko beba dobije poklone koji nisu primereni tom uzrastu, dozvolite starijem detetu da se sa tim predmetima igra.

Odvojite vreme za njega

Redovno provodite vreme zajedno. Pokušajte da mu date svoju punu pažnju svakog dana. To ne mora biti mnogo vremena, ali bar deset do dvadeset minuta dnevno. Ukoliko ste preokupirani obavezama oko novorođenčeta, vreme sa svojim starijim detetom možete provoditi i dok je novorođenče u trakama za nošenje. Pustite starije dete da bude sa vama i da se mazi dok dojite bebu. Ukoliko se osećate iscrpljeno, zatražite pomoć od svojih bližnjih. Neka neko od vaših najmilijih ljudi brine nekoliko sati oko vašeg novorođenčeta, dok vi provodite vreme sa svojim prvim detetom.

Pokušajte da se držite svih rutina koje ste već ranije započeli sa njim. Možda je sada teže jer imate još jedno dete, ali ako date sve od sebe i uspete u tome, to će vašem starijem detetu pomoći da prevaziđe ljubomoru i da se oseća sigurnije.

Ljubomora kod dece: Redovno ga nagrađujte pohvalama

Nagradite svoje starije dete pohvalama, zagrljajima i komplimentima. Vaše starije dete pokazaće mnogo strpljenja, saradnje i empatije u toku vaše posvećenosti bebi.  Iskoristite svaku priliku da ga pohvalite i date mu do znanja da cenite to što je dobar, što vam pomaže i što vas razume. Deca vole pohvale, naročito pred drugim ljudima.

Pitajte starije dete da vam pomogne sa bebom

Pitajte dete da li bi htelo da vam donese pelenu, zamolite ga da vam pripremi ćebe ili flašicu. Deca vole da učestvuju u obavezama starijih. Kada osetite sa je spremno, prvo dete vam može pomoći i kada beba treba da se kupa ili oblači. Vaše starije dete će na ovaj način biti ponosno na sebe jer je dobilo neke nove odgovornosti.

Ljubomora kod dece je normalna pojava. Deca nisu naviknuta da dele i morate da razumete kada vaše dete pokazuje ljubomoru jer sada, u svojoj novoj ulozi, mora sa nekim da deli mamu i tatu. Na sreću, postoje načini na koje možete pomoći vašem prvencu da se izbori sa ovim osećanjem.

 
Jovana Jevtić

SementsovaLesia/GettyImagesPlus

još iz kategorije