Kako disciplinovati dvogodišnjaka?
20.05.2023 Vaspitanje deteta

Kako disciplinovati dvogodišnjaka?

Disciplinovati dvogodišnjaka nije lak posao. Ali pre svega, disciplinovanje je potrebno zamisliti kao oblik podučavanja i vaspitavanja, a ne oblik kazne. Vaše dete treba da nauči kako da se slaže sa drugima i kako da se čuva. On je učenik, a vi učitelj koji treba da ga naučite šta je deljenje, strpljenje, saradnja i oprez. Za sve to biće potrebne godine, ali vaš posao je da ovaj posao učitelja obavljate dosledno, strpljivo i saosećajno.

Kako disciplinovati dvogodišnjaka?

Konzistentnost

Ovo je veoma važna stavka u disciplinovanju dece. Ako su vaš računar i telefon juče bili zabranjeni, danas takođe moraju biti zabranjeni. Ukoliko budete dosledni, dete će vrlo brzo naučiti šta sme a šta ne.

Kako sprečiti ružno ponašanje?

Kada se dete loše ponaša, nije mu potrebno predavanje, već jedno čvrsto i jasno „ne“. Uz to „ne“ vi možete dati kratko pojašnjenje, ali veoma je važno da ostanete čvrstog stava. Preusmerite dete na neku drugu, njemu dozvoljenu aktivnost. Deca imaju kratak raspon pažnje i veoma brzo će krenuti dalje.

Pauza u igranju kao kazna za loše ponašanje

Deca mlađa od tri godine ne razumeju ovaj koncept, ali oni stariji, koji razumeju koncept „tajm-auta“ mogu imati mnogo koristi od toga. Kada primetite da se dete loše igra, udaljite ga od igre na nekoliko minuta. Tri minuta su maksimalna kazna, dovoljno duga da dete može da se iskontroliše. Umesto da ga šaljete u svoju sobu, najbolje bi bilo da ga stavite u nestašnu stolicu jer ne želite da svoju sobu povezuje sa kaznom.

Udaranje ne sme biti opcija

Kako god da se dete ponaša, udaranje ne bi smelo biti opcija. Šamari i udarci utiče loše na odnos dece i roditelja i može izazvati strah od roditelja. I ako nikada niste nameravali da povredite svoje dete, možete lako izgubiti kontrolu kada ste ljuti.

Disciplinovati dvogodišnjaka pohvalama

Disciplina nisu samo prekori i kazne, već i pohvale. Kada primetite da dete radi nešto dobro, pohvalite ga jer će naučiti da ne mora da se ponaša loše da bi privukao vašu pažnju.

Nemojte dovoditi dete u situacije sa kojima ne može da se nosi. Nemojte ga voditi u kupovinu ili duge šetnje kada je umorno i gladno, nemojte ga okruživati stvarima koje ne sme da dira. Ukoliko je okruženo iskušenjima, biće teško i vama i detetu.
Jovana Jevtić

nicexray/ Getty Images Plus

još iz kategorije