Kako naučiti dete da poštuje druge religije
09.04.2023 Vaspitanje deteta

Kako naučiti dete da poštuje druge religije?

Veoma je važno još od malih nogu učiti decu da postoje i drugi narodi i druge religije i staviti im do znanja da je veoma bitno poštovati sve. Tolerantnost na različitosti se ne može kasnije postići ukoliko dete bude izloženo stavovima koji su u suprotnosti sa tim. Nije važno da li vaše dete odrasta u sredini u kojoj preovladava jedna religija ili u sredini gde ih je više, veoma je bitno da ga od malena učite o toleranciji i poštovanju. Pročitajte više o tome kako naučiti dete da poštuje druge religije.

Kako naučiti dete da poštuje druge religije?

Ako decu vaspitate tako da poštuju tuđu religiju, kulturu i običaje, veća je šansa da će u budućnosti lakše pronalaziti prijatelje i živeti u mnogo srećnijem okruženju nego ukoliko od dečijeg uzrasta u njima bude rasla netrepeljivost ka drugima. Deca koja su upućena u ovakve različitosti su fleksibilnija i mnogo se lakše prilagođavaju u svakoj sredini. Za neke je to borba, međutim, za one koji poštuju tuđe, život u raznolikoj zajednici je prosvetljujući.

Iako ne postoje konkretne smernice za vaspitanje koje ide u smeru da dete nauči da poštuje tuđu religiju, veoma je bitno da roditelji budu pozitivno nastrojeni kada o tome govore. To povećava verovatnoću da će deca biti zainteresovana da razumeju i poštuju veru druge osobe. Roditelji koji decu vaspitavaju u religioznom domu mogu sledeti sledeće strategije kako bi deca naučila da poštuju ljude druge vere i kulture.

Približite im svoje duhovne vrednosti

Da bi dete shvatilo i poštovalo druge religije, potrebno je pre svega da razume versku pozadinu vaše porodice i njene etičke i duhovne vrednosti. O tome decu treba učiti iz različitih uglova vodeći se pre svega ljubavlju i tolerancijom, sa radoznalim i uvažavajućim stavom. Veoma je pogrešno decu učiti da je jedino vaš put ispravan, a svaki tuđi pogrešan.

Kako naučiti dete da poštuje druge religije: Tradicionalnim ritualima dodajte nove

Verski rituali imaju duhovni okvir, zbog toga roditelji treba da poštuju tradiciju ali mogu dodati i nove rituale. Jedan od tih novih rituala može biti slavljenje verskog praznika zajedno sa prijateljima druge religije.  Osim toga, kako biste deci pokazali razlike i sličnosti između vaše i neke druge religije, možete zajedno sa decom popunjavati kalendar u kome ćete beležiti i svoje i tuđe verske praznike.

Otkrijte sličnosti između vaše i drugih religija

Nekim roditeljima ovo može biti vrlo veliki izazov, ali najbitnija stvar koja je ista za gotovo sve religije je ta što sve pozivaju na mir i ljubav.

Da bi se vaše dete lakše snalazilo u budućnosti, bilo prilagodlljivije i sticalo što više prijatelja, ovo je važan korak u njegovom vaspitanju. Budite pozitivnog raspoloženja kada o ovoj temi razgovarate i iznenadićete se koliko je lako naučiti decu da poštuju druge.
Jovana Jevtić

olesiabilkei/ Getty Images Plus

još iz kategorije