Gruba igra za decu
17.05.2024 Vaspitanje deteta

Gruba igra za decu: Zašto može da bude dobra za vašeg mališana?

Gruba igra za decu omogućava da steknu samopouzdanje i svest o telu dok upravljaju svojom snagom, usavršavaju svoje veštine koordinacije i kontrolišu svoje emocije.

Koliko god ovo može da iscrpi vašu energiju i strpljenje, možete im se čak i pridružiti jer je ovaj način igre posebno dobar za njih. Ali važno je da pre svega ustanovite pravila kako niko ne bi bio povređen i tužan.

Gruba igra za decu: Zašto može da bude dobra za vašeg mališana?

Gruba igra za decu: Ovo su pravila

Važno je da ustanovite pravila za sva vremena kada je u pitanju gruba igra za decu. Ovako možete jasno postaviti ograničenja i mnogo je lakše nego da im je u potpunosti zabranite. Porazgovarajte o tome šta im prija, a šta ne i objasnite im da to onda ne treba i drugoj deci da rade.

Otvorena komunikacija je ključna. Važno je da im skrenete pažnju da ne treba da uz igru uključuju i uvrede jer to nije lepo, niti da pokušaju namerno nekog da povrede.

Ova pravila ne znače da neko neće biti povređen, ali uspostavljaju očekivanja i omogućavaju deci da se oslobode teških osećanja koje imaju.

Kakve benefite može imati gruba igra za decu?

Gruba igra je dobra za decu jer postaju fizički pokretniji i omogućava im da steknu samopouzdanje i svest o svom telu dok upravljaju svojom snagom i usavršavaju svoje veštine koordinacije. To je takođe odličan način da se oslobode stresa i nagomilane energije ako su malo nervozni, i zabavno je! ma li išta bolje od srećne i opuštene dece?

Gruba igra takođe ima emocionalne benefite. Mališani mogu naučiti lekcije o tome kako da razumeju govor tela drugih i kako da upravljaju svojim emocijama usred intenzivne aktivnosti. Gruba igra omogućava deci da razviju i samokontrolu ali i da brinu o drugima.

Zajednička igra omogućava deci da koriste fizičku aktivnost da izraze svoja osećanja na bezbedan način — a zabava pruža izlaz za višak energije koje treba da se oslobode.

Ne plašite se da se pridružite svojoj deci u tome – možete organizovati i meč koji će zabaviti i izmoriti vaše dete, a uz to je i odlična aktivnost za još jaču povezanost.

Šta ako igra postane suviše gruba?

Kada igra postane suviše gruba, prestajemo.

Stvari ponekad mogu da izmaknu kontroli, kao i u svakoj igri, ali na taj način se uče da ne preteraju. Neko završi u suzama, ponekad se prekrše pravila i tada treba prekinuti igru.

Kada se deca (i vi) smirite, objasnite im zašto je njihova igra postala gruba, pa ste je morali prekinuti. Podsetite ih na pravila i porazgovarajte sa njima o gubitku kontrole i zašto to može biti opasno.

Ponekad je to pitanje lokacije. Gruba igra nije za svuda, bilo da se radi o dnevnoj sobi ili školi. Od samog početka bolje je stvoriti bezbedno i meko okruženje za  decu da se rvaju i kotrljaju zajedno nego da zabranite ovu vrstu igre.
Miljana Momirović

gradyreese/GettyImagesPlus

još iz kategorije