Deca i video igre
22.03.2023 Vaspitanje deteta

Deca i video igre: Dobre i loše strane igrica

Kada su u pitanju deca i video igre, najbezbolniji način da odvojite dete od igrica je – prilagođavanje i kompromisi. U nastavku otkrijte kako da izvučete maksimum prednosti.

Deca i video igre: Dobre i loše strane igrica

Neke igre mogu poboljšati dečiju koordinaciju ruku i očiju i veštine rešavanja problema. Video igrice koje zahtevaju fizičko kretanje mogu podstaći vaše dete na aktivnost – čak i ako ne voli da se igra napolju ili bavi sportom. Ipak, pokazalo se da nasilne video igrice podstiču agresivno ponašanje kod dece, pa budite oprezni. S druge strane, igre memoriije podstiču razmišljanje i pamćenje kod mališana.

Koliko dugo dete sme da igra video igre?

Za decu i tinejdžere od 5 do 18 godina, stručnjaci preporučuju roditeljima da razmisle o tome koliko njihovo dete koristi bilo koji pametni uređaj. Ovo uključuje igranje video igara na konzolama, tabletu, kompjuteru ili pametnom telefonu. Otkrijte i: Odvojite dete od telefona: 6 trikova koji će pomoći da se odviknu (mojabeba.rs)

Korišćenje pametnih uređaja i igranje video igara ne bi trebalo da zameni vreme za san ili fizičku aktivnost. Zato razmislite da postavite svom detetu ograničenje kako igranje igrica ne bi ometalo školski rad, kućne poslove i aktivno kretanje koje je vašem detetu potrebno svaki dan.

Deca i video igre: Koje igrice dete sme da igra?

Deca treba da igraju samo igrice koje odgovaraju njihovoj starosnoj grupi. Sve video igre su procenjene i označene od strane Odbora za ocenjivanje softvera za zabavu. Izbegavajte bilo kakve oznake „M“ za „zrele“ (za uzrast od 17 i više godina) ili „AO“ za „samo odrasle“ (za uzrast od 18 i više godina). One mogu da sadrže žestoko nasilje, psovke i seksualni sadržaj. Igranje igrica sa svojom decom je dobar način da vidite šta oni rade. Tako ćete najbolje proceniti da li je video igra pogodna za vaše dete.

Možete postaviti konzolu u zajedničku prostoriju kuće, a ne u dečiju spavaću sobu. Ovo će vam omogućiti da vidite kakve video igrice vaše dete igra, a ono će moći da komunicira sa vama i provodićete više vremena sa porodicom.

Takođe, ne bi bilo loše da potražite video igre za više igrača koje omogućavaju deci da se druže sa prijateljima. Interaktivne igre u kojima igrači sarađuju mogu naučiti decu da rade zajedno i na mreži i van mreže.

Uverite se da vaša deca imaju priliku i da se bave sportom, druže sa prijateljima i vreme da budu kreativni. Pročitajte i: Naučite dete da bude bezbedno tokom igre (mojabeba.rs)
Miljana Momirović

Vyacheslav Dumchev/GettyImagesPlus

još iz kategorije