Kozmetički tretmani u trudnoći
23.03.2023 Zdravlje i nega

Kozmetički tretmani u trudnoći: Šta se sme – a šta ne?

Koliko su poželjni kozmetički tretmani u trudnoći? Trudnoća menja sve. Naravno, ovo nije vest, ali ponekad na vreme izgovorena reč pomaže da se shvati ozbiljnost situacije. Počevši od začeća, sve što nanesete na kožu i sve što uđe u vaše telo utiče ne samo na vas, već i na bebu. Šta ne smete da jedete i pijete u trudnoći, to ste već saznali. Ali vas brinu kozmetički tretmani – farbanje kose, masaža, gel manikir, samopotamnjivanje…

Kozmetički tretmani u trudnoći: Farbanje kose

Ukoliko razmišljate o farbanju kose tokom trudnoće, prvo što treba da uradite je da se konsultujete sa svojim lekarom.  Ako možete, u prvom tromesečju, držite se sprejeva za bojenje (prekrivanje) izrastka. U drugom tromesečju, po pravilu, već možete ići u salon. Trudnicama se preporučuju polutrajne boje za prekrivanje sede kose ili trajne boje bez amonijaka ako žele da potpuno oboje kosu. Najsigurnijim metodom smatra se izvlačenje pramenova, jer se u tom slučaju farba ne nanosi direktno na koren.

Laserska epilacija

Potpuna bezbednost je glavna briga savremene kozmetologije. U ozbiljnim kozmetičkim klinikama sa dobrom dugogodišnjom reputacijom, sve procedure, uključujući lasersko uklanjanje dlaka, sprovode licencirani stručnjaci  koji su dobro upućeni u ono što rade. Iako je laserska epilacija dlaka samo po sebi bezopasna, trenutno nema dovoljno dokaza da je bezbedna za fetus u razvoju. Tako da se ova procedura obično ne nudi trudnicama.

Botoks i hijaluronski fileri

Zaobiđite ove tretmane ako ste trudni ili dojite iz prostog razloga što niko nije vršio istraživanja na trudnicama kada su ovi tretmani u pitanju. Samim tim, nije poznato kako bi uticali na bebu. Zato je najbolje da svoju bezbednost i bezbednost deteta stavite na prvo mesto.

Gel manikir

Nema rizika po zdravlje, ali pošto smo svi različiti, treba imati na umu da trudnoća može povećati osetljivost na različite sastojke. Preporuka je da se gel manikir radi samo u dobro provetrenim salonima s licenciranim profesionalcima koji koriste sterilisane instrumente ili instrumente za jednokratnu upotrebu. I još nešto – veoma važno! Trudnice koje ulaze u osmi mesec ne bi trebalo da lakiraju ili na bilo koji način prekrivaju nokatnu ploču. U ovom periodu, nokatna ploča uvek mora da bude vidljiva kako bi se uočile eventualne promene stanja organizma. U porodilište se ide bez laka ili nadogradnje na noktima!!!

Kozmetički tretmani u trudnoći: Masaža

Ako trudnoća protiče bez problema, trebalo bi da probate prenatalnu masažu (posle prvog tromesečja i u konsultaciji sa svojim lekarom). Pomaže da se opuste mišići koji se rastežu i rastu dok beba raste. Masaža takođe smanjuje stres, snižava krvni pritisak i otoke. Ono što je veoma bitno jeste to da je maser/ka stručnjak za prenatalnu masažu. I klonite se esencijalnih ulja, jer su trudnice veoma osetljive na pojedine sastojke.

Samopotamnjivanje

Tokom prvog tromesečja, najbolje je da se uzdržite od sredstava za samopotamnjivanje. Sačekajte dok vam lekar ne kaže da je sve u redu.

 
nensuria/gettyimages.co.uk

još iz kategorije