Krvarenje posle porođaja
28.05.2024 Porođaj

Krvarenje posle porođaja: Kako prepoznati da je postalo ozbiljno?

Krvarenje nakon porođaja u manjoj meri je normalno. Dešava u prvih 24 sata ili čak kasnije. Otkrijte kako da prepoznate da je jače od uobičajenog.

Postporođajno krvarenje definiše se kao izbacivanje više od 500 ml krvi iz vaše vagine nakon porođaja i može biti vrlo ozbiljno i opasno. Biće vam neophodna medicinska pomoć kako bi se krvarenje zaustavilo.

Iako se najčešće javlja vrlo brzo nakon porođaja, možete ga primetiti i do 6 nedelja nakon što ste rodili, zbog čega se često pomeša sa menstruacijom. Pročitajte i ovo: Prva menstruacija nakon porođaja: Šta da očekujem? (mojabeba.rs)

Pogledajte u nastavku sve o tome.

Krvarenje posle porođaja: Kako prepoznati da je postalo ozbiljno?

Šta uzrokuje krvarenje nakon porođaja?

Postporođajno krvarenje je najčešće uzrokovano time što se vaša materica ne kontrahuje kako bi trebalo nakon porođaja. Kada se vaša materica kontrahuje, pomaže da se posteljica izbaci i smanjuje krvarenje iz velikih krvnih sudova koji slali krv u placentu. Međutim, ako se vaša materica ne kontrahuje na pravilan način, ti krvni sudovi mogu nastaviti da krvare.

Takođe može biti uzrokovano povredom materice, grlića materice, vagine ili perineuma. U drugim slučajevima, to je uzrokovano problemom sa placentom kao što je placenta previa, abrupcija placente ili zadržana placenta.

Šta povećava rizik od postporođajnog krvarenja?

Većina žena koje imaju krvarenje nakon porođaja nemaju poznate faktore rizika. To se može dogoditi svakome i nepredvidivo je. Zapravo, uopšte nije do vas, tako da nema potrebe da osećate stid ili neprijatnost zbog toga.

Međutim, verovatnije je ako:

 • rodili ste 3 ​​ili više puta ranije – rizik raste što se više puta porođate
 • veoma rastegnuta materica (na primer, ako nosite veliku bebu ili više beba ili imate puno amnionske tečnosti)
 • problem sa načinom na koji je placenta pričvršćena za vašu matericu
 • imate poremećaj krvarenja
 • ranije ste imali krvarenje posle porođaja
 • fibroidi materice
 • druga zdravstvena stanja, na primer, BMI preko 35, visok krvni pritisak, anemija ili dijabetes

Takođe imate veći rizik od postporođajnog krvarenja ako:

 • porođaj je bio veoma težak ili brz
 • porođaj je indukovan
 • vašu bebu ste rodili carskim rezom
 • deo ili cela posteljica nije izašla
 • razvili ste infekciju
 • ramena vaše bebe su se zaglavila u porođajnom kanalu tokom porođaja

Da li se postporođajno krvarenje može sprečiti?

Pošto je krvarenje posle porođaja tako nepredvidivo, važno je da imate adekvatnu negu i tretman odmah nakon porođaja.

Vaša babica ili lekar mogu aktivno da pomognu u izbacivanju placente umesto da čekaju da ona izađe sama. Ako oni misle da imate povećan rizik od postporođajnog krvarenja, mogu vam preporučiti da se porodite u bolnici koja će biti spremna da vam da transfuziju krvi, za svaku slučaj ako bude potrebno.

Veoma je važno da tokom trudnoće uradite ultrazvuk kako biste videli gde se nalazi vaša posteljica i proverili da li imate veliki rizik od ozbiljnog krvarenja.

Kako se leči primarno krvarenje posle porođaja?

Postporođajno krvarenje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Lekari će vas pažljivo pregledati da bi utvrdili šta je uzrok krvarenja i pratiće vaš krvni pritisak i puls.

Tretmani za postporođajno krvarenje uključuju:

 • masirajte svoju matericu kako biste joj pomogli da se skupi i pomogne placenti da izađe
 • lekovi koji smanjuju krvarenje
 • transfuzija krvi

Ako se krvarenje i dalje ne može kontrolisati, možda ćete morati da imate operaciju da biste uklonili posteljicu ili bilo koje preostalo tkivo, ili da se leči povreda koja je izazvala krvarenje.

Kako se leči sekundarno krvarenje nakon porođaja?

Postporođajno krvarenje koje počinje više od 24 sata nakon porođaja obično je uzrokovano infekcijom ili preostalim tkivom u materici. Obično se leči antibioticima. Možda ćete dobiti lek koji će vam pomoći da se vaša materica skupi ili će vas uputiti na operaciju koja će ukloniti bilo koje tkivo koje je u materici.

Kako da znam da li krvarim previše?

Krvarenje nakon što ste se porodili je u potpunosti normalno i često nema razloga za brigu. Ali na ovaj način možete prepoznati da je postalo ozbiljno i da odmah potražite hitnu medicinsku pomoć:

 • menjate uložak svakih sat ili dva vremena
 • primetili ste krvne ugruške
 • krv postaje jarkocrvena

Može li postporođajno krvarenje izazvati još neke probleme?

Ako izgubite mnogo krvi, možete razviti anemiju. Vaš lekar to može proveriti testom krvi. Ali ne brinite se, možete je držati pod kontrolom unosom gvožđa koje vam lekar prepiše.

Ponekad je dojenje teže nakon postporođajnog krvarenja. Razgovarajte sa svojom babicom ako imate problema sa dojenjem.

Ako ste imali postporođajno krvarenje, postoji veći rizik od razvoja krvnog ugruška. Važno je da ostanete aktivni i pijete puno vode. Razgovarajte sa svojim lekarom da vidite da li postoji još nešto što treba da uradite da sprečite stvaranje krvnih ugrušaka.

Kada treba da posetite lekara?

Ako ste nedavno rodili, trebalo bi da se odmah obratite svom lekaru ako imate:

 • pojačano krvarenje
 • groznica
 • kratak dah
 • bol, crvenilo ili otok u nozi

Takođe bi trebalo da posetite svog lekara ako se osećate veoma umorno ili uznemireno.

Da li krvarenje posle porođaja utiče na trudnoću u budućnosti?

Važno je da razgovarate sa nekim i podelite iskustvo ili kako se osećate zbog krvarenja koje ste imali. Ne treba da se osećate loše zbog toga jer je sa vama baš sve u redu, a postporođajno krvarenje je vrlo nepredvidivo.

Veoma je važno da kažete svom medicinskom timu da ste imali postporođajno krvarenje tokom sledeće trudnoće, kako bi bili još oprezniji i sprečili da se to ponovi.
Miljana Momirović

Jelena Stanojkovic/GettyImagesPlus

još iz kategorije